Анализи Новини

Китайският туризъм се възстановява ударно

   
Китайският туризъм се възстановява ударно

Популярността на пътуванията през май вече започна да се проявява. Данни на известната китайска туристическа агенция Ctrip показват, че поръчките за вътрешни пътувания за 5-дневните почивни дни през май вече са равни на тези от 2019 г., като на годишна база са се увеличили повече от седем пъти, а резервациите за пътувания в чужбина са нараснали повече от 18 пъти в сравнение с преди година, докато тези за групови турове зад граница са с ръст от 157% спрямо началото на април.

По данни на Министерството на културата и туризма, през 2023 г. по време на празника „Цинмин“ (5 април) са осъществени 23 766 400 вътрешни туристически пътувания, което е с 22,7% повече в сравнение със същия период на миналата година, приходите от вътрешен туризъм са достигнали 6,5 млрд. юана, което е ръст от 29,1%. През празника „Цинмин“ от 14 952 първокласни туристически атракции в цялата страна, 12 635 са работили нормално.

В началото на март започнаха по-активните резервации на хотели в Саня на остров Хайнан, Дали в провинция Юннан и други популярни туристически дестинации. Петдесет дни преди Първи май билетите за икономичната класа на самолета Пекин-Дали за 29 април са били разпродадени, а още на 8 април някои от хотелите с изглед към езерото Ърхай в Дали вече са били напълно резервирани. Представител на туристическа агенция в град Уейхай сподели, че тазгодишните почивни дни за Първи май са „отвъд въображението“. Друг служител на туристическа агенция казва: „Броят на запитванията е много, днес може би ще има свободни места, на ако изчакате един ден, може и да няма“.

И понеже търсенето определя предлагането, цените се покачват главоломно. Обичайната цена на самостоятелна вила за десет души в град Дали с изглед към езерото е около 4000 юана, но за първомайския празник е 10 000. Резервирани са и всички стаи в близките хотели. „Тази година в град Дали има повече туристи и цените както за самостоятелните вили, така и за обикновените апартаменти под наем се повишиха. Персоналът в нашия хотел тази година също е повече в сравнение с миналата“, обяснява служител на местен хотел, добавяйки, че вече имат резервации дори за лятото.

След като Китай премахна ограниченията, свързани епидемията, желанието на хората за пътуване нарасна значително и тази година туристите са много. „Почивните дни да тазгодишния Първи май са малко по-дълги, 5 дни, а в допълнение към това, в град Дали има традиционен фестивал и се очакват още повече посетители“, добавя служителят на местния хотел.

Според туристически агенции във Уейхай, провинция Шандун, туристическите такси за някои от класическите местни маршрути няма да се променят много и колебанията ще бъдат от няколко десетки юана. При цените на хотелите обаче, особено с изглед към морето, се очаква значителен ръст по време на празника.

Град Уейхай се намира близо до морето, пейзажът е прекрасен, а през последните години благодарение на развитието на туризма тук идват повече посетители от цял Североизточен Китай, Тиендзин, Пекин и дори от провинциите Хънан и Дзянсу.

Собственик на апартаменти под наем в Уейхай обяснява, че дава две стаи в жилищен блок, който не е на самия бряг на морето, но кварталът е все пак до плажа, на цена от 400 юана на нощ, а за първи май тя е двойна – 800-900 юана.

„След Пролетния празник, през първата половина на годината има почивни дни само за Първи май и един ден за „Цинмин“. Очакваме пътуванията по време на първомайските празници да компенсират изоставането от февруари насам. От това ще се възползват големите градове и ваканционни дестинации. Изходящите пътувания също се очаква да достигнат малка кулминация по време на празника Първи май“, обяснява Фан Дзъси, анализатор в Ctrip.

През първото тримесечие на годината, след премахването на противоепидемичните мерки, туристическият пазар се отвори. По данни на туроператора Where To Go, броят на закупените самолетни билети за и от Саня, Гуанджоу, Чънду, Ханджоу, Шънджън и други големи градове е надхвърлил същия период преди епидемията. Същевременно, за същия период броят на хотелските нощувки в популярните градове е нараснал с 60%.

Що се отнася до пътуванията из страната, към 6 април броят на резервациите през платформата на Ctrip, се е увеличил повече от седем пъти в сравнение с миналата година, а потреблението на глава от населението за вътрешни пътувания е почти същото като 2022 г.

Относно разстоянието за туризъм, което хората  изминават, към 6 април резервациите за далечни пътувания са повече от 60% от общия брой, а ръстът им спрямо предходната година е с 811%.

До 6 април сравнително популярни дестинации за пътувания около Първи май са били Шанхай, Пекин, Нанкин, Чънду, Сиан, Ханджоу, Чунцин, Ухан, Гуанджоу и Чанша. Броят на резервациите за Първи май на много места вече е надминал същия период на 2019 г., като популярни дестинации като Чънду, Чанша, Циндао, Суджоу, Фуджоу и Джухай надхвърлят 2019 г. с повече от 30%, а интересът към Дали и Уейхай е огромен.

Броят на резервираните самолетни билети за чужбина през изминалия месец е нараснал с 46% на годишна база.

Данни на туристическата агенция Flying Pig показват, че през последния месец резервациите на билети за международни полети са се увеличили с 46% на годишна база, а молбите за визи са нараснали почти седем пъти. Според цялостната ситуация с резервациите в платформата на Ctrip към 6 април, 10-те най-популярни дестинации за първомайския празник са Тайланд, Хонконг, Япония, Сингапур, Малайзия, Корея, Макао, САЩ, Индонезия и Филипините. Резервациите за международни пътувания за Първи май са направени предимно от млади хора. Данните на Ctrip показват, че близо 70% от туристи в чужбина са на възраст 18-40 години, а тези на възраст 25-35 години са съставлявали над 40% от общия брой.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати