Новини Транспорт

Министерството на туризма провери 32 автобуса от Турция

   
Министерството на туризма провери 32 автобуса от Турция

В празничния 1 май бяха извършени поредните проверки за установяване на нелоялни практики при организираните пътувания. На ГКПП "Капитан Андреево" бяха проверени общо 32 автобуса, пристигащи от Турция в страната. 

По време на проверката Министерството на туризма установи, че всичките 32 автобуса превозват туристи на организирани туристически пътувания. При проверките не са представени ваучерите на туристите от трима туроператори, като от тях ще бъде изискано да ги представят в Комисията за защита на потребителите (КЗП). 

Установено е също, че 8 от автобусите са без сключени договори с пътниците. За един брой от автобусите не беше предоставено удостоверение за извършване на туроператорска дейност.

При други 3 от случаите са липсвали договори между превозвача и туроператорите.

Проверка беше извършена и на 2 лица, които са представили на проверяващите идентификационните си карти, като са удостоверили регламентирано извършване на професията "екскурзовод". 

При един от автобусите беше установено, че не е представена застраховката „Отговорност на туроператора“ и тя не е била въведена в Националния туристически регистър (НТР).

При един от туроператорите бе установена нелоялна търговска практика – табелата за превоз, обозначаваща организатора на екскурзията, не отговаряше на неговото име.

При проверката на 32-та автобуса ИА „Автомобилна администрация“ са съставени общо 5 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) при превозвачите, като на един от автобусите бяха свалени регистрационните номера. Икономическа полиция не установи нарушения по време на проверката.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати