Новини Събития

Бергамо и Бреша заедно са италианската столица на културата през 2023 г.

   
Бергамо и Бреша заедно са италианската столица на културата през 2023 г.

Бергамо и Бреша загърбват вековна вражда, за да бъдат заедно италианска столица на културата през 2023 г.

От плажовете на Сицилия до средновековните чудеса на Флоренция - за да видите всичко, което предлага Италия, ще ви трябва цял живот. И макар че може би сте посетили Милано, столицата на северния регион Ломбардия, има голяма вероятност два от близките му съседи - Бергамо и Бреша - да са се изплъзнали от полезрението ви.

Ако е така, 2023 г. е моментът да промените това. Тези исторически ломбардски градове се обединяват, за да станат заедно столица на културата в Италия. И това е важна стъпка, тъй като двата града са в очарователно, вековно съперничество.

900-годишна вражда

Снимка: iStock by Getty Images

Сблъсъкът между Бергамо и Бреша води началото си поне от XII в., когато армията на Бреша нахлува в Бергамо заради териториален спор и убива стотици цивилни. През 1237 г. Бергамо побеждават брешанците в битката при Кортенуова, а напрежението продължава да нараства, когато градовете са управлявани от различни режими - от венециански до милански. Въпреки че през XIX в. италианските провинции се обединяват в Кралство Италия, съперничеството между Бергамо и Бреша продължава да съществува и се изразява във футболното съперничество между Бреша Калчо и отбора на Бергамо Аталанта БК.

Дербито, известно като Lombardio, в миналото е било много шумно и особено бурно. През 30-те години на миналия век феновете на Бреша пускат стотици зайци на футболното игрище - намек за прозвището на брешанците, които наричат бергамските "зайци" (жителите на Бергамо пък наричат близките си съседи "прасета"). През 1993 г. дербито на Ломбардия е прекъсвано три пъти по средата на мача заради кавги по трибуните, в резултат на което са арестувани петима души, а 20 са хоспитализирани. Смята се, че това събитие е основен фактор за затягане на полицейския контрол във футбола от страна на италианските власти.

Като сестри

Но докато спортното съперничество продължава (с 900-годишна история това едва ли е изненадващо), и в Бреша, и в Бергамо вече виждат съседите си в нова светлина. И двата града са сред най-засегнатите по време на пандемията. Част от първите пациенти с коронавирус в Европа са регистрирани именно в региона на Ломбардия.

Бергамо и Бреша бързо се превърнаха в епицентъра на епидемията в страната. Местната икономика бе силно засегната, а туризмът просто изчезна. "Ние станахме сестри чрез страданието си от пандемията", казва Лаура Кастелети, заместник-кмет на Бреша. "Двата ни града започнаха да работят като едно цяло.

Снимка: iStock by Getty Images

Така три години по-късно Бреша и Бергамо се борят за съвместен статут на италианска столица на културата - годишна титла, която Министерството на културата и туризма на Италия присъжда на градове, доказали, че са се ангажирали със запазването на културното си наследство.

Двата града, които наследяват миналогодишната столица - остров Прочида, смятат, че титлата е символ на тяхната устойчивост през трудните няколко години. Но това не е само заявление. Освен едни от най-добрите вина и сирена в Италия, Бергамо и Бреша са дом на завладяващи забележителности на ЮНЕСКО, дестинации за изкуство от световна класа и завидни планински пейзажи. А през 2023 г. целогодишната им програма за културна столица включва 600 събития - от фестивали до концерти.

Първа спирка: Бергамо

Снимка: iStock by Getty Images

Ако планирате посещение, препоръчваме ви да започнете пътуването си в Бергамо. Той се намира на по-малко от час път с влак (на изключително достъпни цени) от Милано и само на десет минути път с кола от миланското летище Бергамо. Бергамо е град, състоящ се от три зони - модерното долно ниво, средновековния стар град и хълмовете, които са свързани помежду си чрез изключително удобна система от фуникуляри.

Снимка: iStock by Getty Images

Старият град, известен като Città Alta, е заобиколен от добре запазени венециански стени, които водят до лабиринт от тесни, калдъръмени улички и исторически църкви. Разходете се из площад Piazza Vecchia и се отбийте в катедралата на Бергамо, за да се възхитите на богато украсените тавани и също толкова впечатляващата базилика Santa Maria Maggiore. А ако планирате пътуването си за това лято, можете да посетите фестивала "Нощта на Доницети и операта", който започва на 3 юни и превръща центъра на града в сцена с почти 100 събития, включително концерти, представления и прожекции. Любителите на изкуството не трябва да пропускат галерията Accademia Carrara, която наскоро беше обновена. В нея се съхранява огромна колекция от ренесансово и бароково изкуство.

От другата страна на пътя се намира Галерията за модерно и съвременно изкуство, чиято нова изложба "Трилогия на материята" разглежда темите за дематериализацията, компютрите и самотата чрез имена като Риоджи Икеда, Йоко Оно и Йозеф Алберс.

Пътят към Бреша

Снимка: iStock by Getty Images

Когато сте готови да продължите напред, имате късмет. Откритият едва този месец 128-километров път за пешеходци и велосипедисти физически свързва двата центъра на столицата на културата, простирайки се от стените на Бергамо до археологическата зона на Капитолия в Бреша. Новият маршрут Cammino Bergamo-Brescia е изключително живописен - лесен поход от осем етапа за шест дни, с прекрасни пейзажи, селца и арт инсталации, които можете да видите по пътя. Алтернативно, пътуването е само за около час с влак, а билетите са на цена от 5 евро.

Ако Бергамо е известен със спокойствието и естетиката си, Бреша е неговата по-дива и по-крайна сестра. В този град цари осезаемо оживление с много барове и нощен живот.

Снимка: iStock by Getty Images

В центъра на града се намира впечатляващият Театро Гранде. В този богато украсен театър с великолепно бароково фоайе са се случвали някои важни моменти от историята на операта, а сега в него се поставя програма от съвременна и класическа музика и танци.

Като част от инициативата "Културна столица" през юли започва сезонът на операта и балета с чисто нова постановка на "Мадам Бътерфлай". Това е знак на почит към миналото на залата - след не особено успешния дебют на операта в Милано през 1904 г. композиторът Джакомо Пучини преработва партитурата и подновява операта в Бреша, където тя получава мигновена слава.

Ако предпочитате историята пред операта, задължително посетете музея "Санта Джулия". Разположен в бивш бенедиктински манастир, той представя огромна колекция от ломбардски артефакти и произведения на изкуството, както и останки от стари римски вили, включително някои зашеметяващи, напълно непокътнати подови мозайки).

Отправете се към Римския археологически парк в Бреша - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, в който се намират храмове и интерактивен музей на един от най-старите площади в града. През 2023 г. двата обекта ще бъдат свързани с "коридор на ЮНЕСКО", което ще позволи на посетителите да разгледат и двата обекта с един билет.

Все още е сравнително рано, но Бергамо и Бреша се подготвят за голямо лято. Държавата предоставя около 1 милион евро като част от проекта, както и финансова подкрепа от частни инвеститори, и се надява, че програмата ще помогне за рестартиране на местната икономика след няколко трудни години. Градовете очакват поне 20-процентен ръст на туризма и се надяват, че усилията им ще ги катапултират във висшата лига на италианските градски дестинации за почивка в дългосрочен план. А що се отнася до преодоляването на историческото съперничество? Само времето ще покаже.

Снимка: iStock by Getty Images


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати