Новини Събития

Дубай представя сюрреалистични изображения

   
Дубай представя сюрреалистични изображения

Дубай е известен със своята спираща дъха архитектура и емблематичен силует. 

Художникът Бабер Афзал обаче представя града-държава в нова светлина чрез поредица от зашеметяващи изображения, които съчетават архитектура, околна среда и атмосфера.

„Има много места, които обичам в Дубай, особено архитектурния пейзаж, който продължава да се развива всяка година – и тази еволюция ме вдъхновява, защото съм в състояние да снимам от уникални гледни точки, които да споделям”, обяснява Афзал, цитиран от CNN.

40-годишният артист използва комбинация от пейзажна и архитектурна фотография, както и техники на визуалното изкуство, за да илюстрира град Дубай така, както го вижда.

„Нещо, което остава постоянно в моята работа, независимо дали става дума за заснемане на градския пейзаж или дюни, са мъгливите залези и изгреви в този регион“, казва той.

„Осъзнаването на климатичните условия роди уникален стил на редактиране и техника за изразяване на моите визии.“

Родом от Пакистан, Афзал за първи път започва да прави изкуство през 2007 г. „Интересът ми към изкуството нарасна, след като заснех и редактирах красивия пейзаж на Маргала Хилс в Исламабад, Пакистан“, казва той. „Променящите се стойности на цвета и контраста наистина ме очароваха.“

Афзал проучва местата преди снимките и казва, че често му отнема много часове, за да улови перфектния образ. След това той прекарва няколко дни в постпродукция, манипулирайки изображението и изпълнявайки визията си, за да създаде ефирни, поразителни картини.

„Изкуството предоставя мощно средство за изразяване на човешки емоции и преживявания и може да се използва за предаване на сложни идеи и чувства, които иначе биха били трудни за показване“, казва той.

„Целя да подобря това изживяване, като покажа визуални концепции от различна светлина, които ще подчертаят невижданата красота, която съществува в градския живот и в природата.“

Работата на Афзал получава награди в цял свят и се публикува както на местно, така и на международно ниво в списания и книги за фотография. Миналия месец произведението му LUMINOUS беше представено в Ню Йорк на престижното NFT NYC 2023.

Голяма част от работата му е под формата на NFT (незаменяеми токени), като творецът се възползва от цифровия формат, за да добави анимация и сложни изображения, създавайки единствени по рода си движещи се картини, подобни на сънища.

Той вярва, че технологията ще играе важна роля в бъдещето на арт сцената в Дубай. „Очаквам да видя повече артисти, включително и аз, да експериментират с технологиите и да ги включват в нашата работа по нови и иновативни начини през следващите години“, казва Афзал.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати