Събития

С виртуална реалност туристите ще гледат колесниците на Римския стадион в Пловдив

  02.05.2023 16:30  
С виртуална реалност туристите ще гледат колесниците на Римския стадион в Пловдив

Всички наши музеи ще бъдат разширени в следващите години. Част от оборудването за тях ще дойде по проекта за 800 хиляди лева защитен по Норвежкия фонд миналата година. Това обясни зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Вече е ясно, че има добро ниво на материалната база на музеите, но това, което трябва да се наблегне е да се привличат семейства и публика, които да играят игри и покрай тях да научават нови неща за експонатите. Това става с куестове и игри. С тях се прехвърляш от музей на музей”, каза Пламен Панов. 

Следващите стъпки за влизането напловдивските паметници във виртуалната реалност. По-нататък ще има нови туристическите разработки, при които с телефони и таблети гостите ще може да разглеждат възстановки на форума с неговите търговци, римския стадион с неговите състезания с колесници или античната библиотека и монетния двор.

„Това засега е само идея – тепърва ще се търсят средства за осъществяването й”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

С откриването на аквариума за полярни морски обитатели, Природонаучният музей ще запълни свободните си площи на 100%. Според Пламен Панов ще трябва да се мисли за разширението му.

"Същото е положението с Археологическия музей", който има над половин милион експоната и голяма част от тях не може да покаже", каза Панов.