Анализи

Криза в гръцкия туризъм - лоши условия на труд и недостиг на кадри

   
Криза в гръцкия туризъм - лоши условия на труд и недостиг на кадри

Лошите условия на труд и подслон за сезонните работници в сферата на туризма в Гърция водят до недостиг на кадри, смятат членове на Конфедерацията на гръцките туристически предприятия (SETE), цитирани от гръцкото електронно издание in.gr., пише БТА.

Работните условия са "окаяни", с голям обем от работа, "безкрайно" работно време, ниски заплати, "неприемлив" подслон, извънредно работно време, което не се заплаща, пише изданието.

"Спят пет човека заедно в един малък апартамент и имат минимално време за почивка", казва гръцки работник в сектора на туризма за телевизия "Мега".

Според Конфедерацията на гръцките туристически предприятия (SETE) недостигът на кадри през 2022 г. е възлязъл на над 60 хиляди души - камериери, сервитьори, рецепционисти, миячи на съдове, бармани, чистачи и готвачи.

Тази година, според представители на гръцкия пазар, се очакват още по-голям недостиг. Гръцки работници казват, че "работата на черно обикновено се превръща в норма на много острови по време на туристическия сезон, като в много случаи (работниците) получават само част от заплатата, а останалата сума никога не влиза в джобовете им".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати