Анализи Новини

Дивата и непозната красота на Западните Балкани

   
Дивата и непозната красота на Западните Балкани

Планинските вериги на Западните Балкани пазят част от европейската история в скрина на времето. Сега нов пешеходен маршрут се надява да разкрие наследството на тази земя, останала затворена за света заради поредица от конфликти през XX век, пише списание National Geographic.

Пътеката High Scardus, дълга 225 км, проследява границите на Косово, Албания и Северна Македония до едно от най-дълбоките и стари езера на континента. На 2743 м, това е мъгливо царство от безкрайни зелени върхове, осеяни с пасища, изпъстрени с потоци. Много от пътеките, използвани днес, първоначално са проправени от римски кервани през II век пр.н.е.

Идеята за създаването на High Scardus се заражда през 2016 г., но едва сега пътеката става достатъчно пригодена за туристи: трасетата са картографирани, маркерите са боядисани, хижите са възстановени, а домовете са превърнати в къщи за гости. 

Началната точка на прехода е Старо село, на един час път с кола от столицата на Северна Македония Скопие. Крайната точка е Свети Наум на Охридското езеро, на 40 минути път с обществен автобус или  лодка от Охрид. Най-доброто време да отидете е средата на юни до средата на октомври. Преди и след това снеговете могат да блокират достъпа. Няколко туристически компании, като Shar Outdoors, Elite Travel Albania и Super Xplorers, предлагат експедиции с водач за многодневни преходи.

По време на югославските войни в края на XX век възвишенията на Западните Балкани предоставят стратегически военни точки. В последвалия конфликт в Косово (1998 - 1999 г.) противопехотни мини са разпръснати по алпийската граница между Косово и Албания. Косово е обявено за свободно от противопехотни мини през 2001 г., но въпреки това планините остават далеч от погледите на туристите.

Десетилетия по-късно нещата се променят. "Искаме хората да знаят, че да, Косово има тъжно и трудно минало, но сега работим усилено, за да станем дестинация за пътешественици и да покажем на света нашата невероятна природа и култура", казва Таулант Ходжа, който по време на Войната в Косово е дете и живее в град Призрен. Сега той е съсобственик на Super Xplorers, предлагаща планински водачи, и участва в създаването на High Scardus.

Преминавайки през някои от най-малко посещаваните планини в Европа, пътеката минава през шест национални парка - два в Северна Македония, един в Косово и три в Албания.

"Целта беше да създадем вероятно най-добрата пътека в света с множество държави и среди", казва Екрем Хусени, ръководител на проекти за GIZ - международен отдел за развитие към германското правителство, който участва в разработването на маршрута.

Преминаването на всичките 20 етапа на похода е препоръчително да се извършва с водачи, като продължителността на прехода е 20 дни. Всяка страна позволява единствено местни граждани да работят по маршрута.

Пътеката започва в Северна Македония, в наскоро реставрираната планинска хижа Люботен, убежище за туристи от 30-те години на миналия век, разположена в малкото село Старо село. От тук маршрутът проследява границата между Косово и Северна Македония в Шар планина, преди да стигне до Брезовица - ски курорт, който предлага поглед към социалистическата ера на Косово. Туристите следват малките пътеки, често замъглени от тресавищата по северните склонове на Шар.

Слез това продължава през равнини и плата до върха на Кораб планина (2764 м), най-високият връх както на Албания, така и на Северна Македония, където овчари, които пазят добитъка си от мечки и вълци, предлагат подслон.

По протежение на маршрута къщи за гости като Sabriu и Korabi в Албания приветстват пътниците, за да изпитат местните обичаи и да опитат задушено с билки овче сирене и сладка ракия, след обилна вечеря в семеен стил.

Последният етап отвежда туристите през Националния парк "Галичица" в Северна Македония до манастира "Свети Наум" на брега на Охридското езеро. Регионът на Охрид е едно от 28-те места в света, на които е предоставен статут под закрилата на ЮНЕСКО, заради своето езеро на 1,36 милиона години и Стария град, едно от най-старите човешки селища в света.

Други реликви от историята на Западните Балкани от XX век също могат да бъдат намерени по пътеката, като "ядрените" бункери на бившия диктатор Енвер Ходжа в Албания, държач за картечница в Северна Македония и изоставени структури от съветската епоха в Косово.

Освен че High Scardus има за цел да покаже бисерите на Западните Балкани, той също така е проект за устойчиво развитие. Надеждата е да се създаде екосистема от бизнеси, която ще подобри качеството на живот на местните и ще им даде причини да останат. "Надяваме се, че преди всичко младото население вижда родината си в нова перспектива, с която с право може да се гордее", казва Стефан Либ-Линд от High Scardus Trail Angels.

Това е дългосрочен процес, но програмите за обучение и безвъзмездните средства помагат за развитието на места за настаняване по маршрута и предизвикват интерес сред местните заинтересовани страни да инвестират в околните на пътеката селски райони.

"След години на планиране, избиране на пътеки, правене на маршрути, и разговори със собственици на жилища и земя, за да се насочим към туризма - сега най-накрая това се усеща като реалност", казва Либ-Линд. "High Scardus вече не е идея - колелата се въртят."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати