Новини Хотели

Над 80 процента от чуждестранните туристи по празниците във Велико Търново са били румънци

   
Над 80 процента от чуждестранните туристи по празниците във Велико Търново са били румънци

Близо 12 хиляди туристи посетиха музеите във Велико Търново за 3 дни, съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музeй. В дните от 29 април до 1 май  посетителите са били 11 373. Една трета от тях -  3 770  са чужденци, а 2 685 са деца и ученици, сочи статистиката. Най-посещаваният обект отново е Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, разгледан за трите дни от 6 315 души. Историческата крепост е приела 267 деца, 871 ученици, 112 студенти и 2 895 задгранични туристи.  

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ и разширението му, което отвори врати за безплатни посещения от 29 април, е посетен от 3 702 души, от тях  2 311 са  българи над 19 години, а 252 – деца. Голям е бил интересът към обновената експозиция от индивидуални и организирани групи ученици, като регистрираните посетители в тази възраст са 897. Любопитните за историята на късносредновековните църкви в Арбанаси са били 551.

Велико Търново и неговите забележителности и през миналите почивни дни са били притегателен център за румънските туристи. Регистрираните посетители в музейните обекти от северната ни съседка са 3075 души, или над 82% от всичките чуждестранни посетители. Завръщат се и американските туристи, които за трите дни са били 122 души. Сред чуждестранните  посетители на музейните обекти има групи и индивидуални туристи от Великобритания, Германия, Испания, Австралия,  Италия, Полша и азиатките държави.   

 Мултимедийният център „Царевград Търнов“ и новата му част продължават да са отворени за безплатни посещения до 24 май, включително, като в почивните дни в експозицията има и аниматори.

 На 6 май, по повод храмовия празник, през целия ден без входна такса ще може да се посети и църквата „Св. Георги“ в Арбанаси.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати