Новини Хотели

Варна очаква силен туристически сезон това лято

   
Варна очаква силен туристически сезон това лято

Варна очаква силен туристически сезон през това лято. След двете пандемични години, последвалата икономическа криза и войната в Украйна, които изключително много се отразиха на туризма, започна възстановяване на туристическата дейност в града. Това заяви на днешното заседание ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ Соня Георгиева, директор на Дирекция „Туризъм“ в Община Варна.

„След сривовете през годините туризмът се възстановява. Има значителен ръст на приходите от туристически данък. При планирани 3,5 млн. лева през 2022 г. в края на годината постъпленията от туристическия налог са близо 4,46 млн. лева – т.е. с около 1 млн. повече спрямо предварителните прогнози“, изтъкна Георгиева. „Все още не можем да достигнем нивата от 2019 г., която беше най-добрата за развитието на туристическия сектор в района на община Варна, но нашите данни са, че на 83% сме ги възстановили“, допълни директорът на Дирекция „Туризъм“.

В резултат на положителната тенденция Община Варна очаква още по-големи приходи от туристически данък през 2023 г. Предвижда се тази година в местната хазна да влязат 5,5 млн. лева от налога. В нея вече има 1,87 млн. лева преходен остатък от 2022 г., който произтича от преизпълнението на приходите и от икономии. Разчетите за разходите, финансирани с постъпления от туристическия данък, са в размер на общо 7,4 млн. лева.

Част от тези средства ще бъдат вложени в събития, допринасящи за развитието на туризма, в реклама на туристическия продукт на общината, включително участие на туристически борси и изложения, както и във функционирането на Туристическия информационен център. Малко над 4,6 млн. лева Община Варна планира да инвестира в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма. От тях 1,5 млн. лева са заделени за озеленяване и паркоустрояване на Морската градина.

Усилията тази година ще бъдат насочени и към развитието на кадрите в туристическия бранш. В план-сметката има отредени средства за организиране и провеждане на национални състезания за най-добри млади хотелиери, аниматори, сервитьори, бармани, готвачи и сладкари. Общината ще финансира и провеждането на специализирана трудова борса за професионални стажове в туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати