Анализи Новини

Ваканция на село в Родопите връща деца от дигиталното поколение към игрите на родителите им

   
Ваканция на село в Родопите връща деца от дигиталното поколение към игрите на родителите им
  БТА

Деца от „дигиталното поколение“  играят на криеница и народна топка, учат се да заквасват сами току-що издоено мляко или да правят пататник, помагат в градините със смилянски фасул, събират билки и хербарий. Това са част от заниманията на детските лагери „Ваканция на село в Родопите“, които се организират и това лято в смолянското село Смилян, съобщиха организаторите. Замисълът на инициативата е децата да имат игри и преживявания в атмосферата на едно родопско село, да се докоснат до традициите, обяснява Антония Чиликова, която е сред организаторите на „Ваканция на село“.
Интересът към тези лагери е много голям, почти всички места за обявените през юли и август „Ваканции на село в Родопите“ вече са заети,  уточнява Чиликова. Сред лагерниците ще бъдат и деца,  които вече са се включили в миналогодишни издания на инициативата. В началото на лагера домакините призовават децата да не носят мобилните си телефони по време на заниманията, а в края на селската ваканция, малчуганите  сами са зарязали дигиталните екрани, заинтригувани от игри и преживявания от времето на техните родители, обяснява Милкана Йорданова от комплекс „Млечен дом“. Участниците във „Ваканция на село“ се настаняват в къщата за гости „Млечен дом“ към местната мандра, така че пребиваването им се допълва от здравословни родопски храни. Волни игри, разходки сред природата, запознаване с редки растителни видове са част от програмата.
Успешният модел на „Ваканция на село в Родопите“ показва, че тези детски лагери могат да бъдат прилагани не само през ваканциите, а и като училище сред природата по време на учебната година, посочи Йорданова. Тя посочва множеството добре оборудвани училищни сгради и пансиони в региона, в които да се настаняват класове за „зелени училища“. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати