Анализи Новини

Призрачният град Фамагуста ще приема туристи през 2025 г.

   
Призрачният град Фамагуста ще приема туристи през 2025 г.

Заявление в Комисията по недвижима собственост в Северен Кипър е подал турски кипърски бизнесмен, който твърди, че е купил три хотела и други недвижимости в затвореното предградие Вароша на кипърския град Фамагуста, съобщава вестник "Йени Бакъш" от Северен Кипър, цитиран от в. "Филелефтерос".

Пристанищният град Фамагуста беше окупиран от турските сили при инвазията в Кипър през 1974 г., а туристическото предградие Вароша остана затворено в продължение на десетилетия и изоставено. Имотите в него продължават да са собственост предимно на кипърски гърци, избягали при инвазията. Вароша често е разменна монета в преговорите за решаване на кипърския въпрос, поради което властите на Република Кипър смятат, че запазването на собствеността на недвижимите имоти там е важно с оглед на евентуалното връщане на предградието под контрола на международно признатото правителство.

В подаденото заявление бизнесменът е посочил адресите на закупените от него имоти, но са заличени имената на продавачите. Според "Йени Бакъш" обект на сделката са хотелите "Клео", "Голдън Сийсайд" и "Иджиън", както и два етажа от многофамилна жилищна сграда.

Купувачът е казал, че ако не възникнат пречки, след два месеца ще започне да прави предварителни резервации в хотелите за 2025 г.

След избухването на скандала през последните дни министерството на външните работи на Република Кипър заяви, че сключената сделка е незаконна, тъй като документите, свързани с продажбата на имоти в затворените зони от кипърски гърци на лица, които не са кипърски гърци, не се приемат и не се издава документ за собственост. Министерството ще разследва дали е имало и други подобни споразумения между кипърски гърци собственици на имоти и кипърски турци купувачи в района на Вароша.

През 2020 г. властите в Северен Кипър отвориха частично Вароша за туристически посещения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати