Новини

България има потенциал за италиански инвестиции в туризма

   
България има потенциал за италиански инвестиции в туризма

Промени се ситуацията в България и тя е интересна за италианските инвестиции, свързани с търговия и бизнес.  В секторите, в които двете страни могат да се развиват, трябва да се види какъв им е потенциалът, например, IT сектор и туризъм,– но не масов туризъм. България е на етап, на който трябва да инвестира повече друг тип туризъм – като културен и други форми. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Анселмо Капороси, главен секретар на Българо-италианска търговска камара.

Той посочи, че в България има 13 хиляди италиански компании – голяма част от тях са малки фирми, които се опитват да развиват бизнес у нас, и те са в топ 4 на чуждестранните инвеститори в България.

Капороси съобщи, че след пандемията Камарата получава всеки ден обаждания от италиански фирми, които се интересуват от различна форма на бизнес с България.

„Страната е много интересна дестинация за италианските инвестиции, за търговия, за бизнес“, обясни той.

По думите на главния секретар на Българо-италианската търговска камара 2,9 милиарда евро са преките инвестиции в България до 2022 г. Той уточни, че те са основно в четири сектора – банков и застрахователен сектор, производство, имоти. Италия е третият по големина търговски партньор на България при износа и петият най-голям вносител у нас.

Капороси коментира и политическата ситуация в Италия. Той заяви, че в страната се чуват гласове за напускане на Европейския съюз, но те са много малко. „Италия е достатъчно голяма държава, може да се намерят всички позиции, всички идеи. Няма силно желание да се излиза от ЕС. Той е изключително важен“, е мнението на Капороси.

По отношение на подкрепата за Украйна той потвърди, че хората са разделени – 80% подкрепят помощта, около 20% са против. „Това е много деликатна тема. Отпреди войната има много места, където живеят много украинци, работят там, интегрират се“, обясни той.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати