Новини Транспорт

САЩ въвеждат нови правила за компенсация при закъснения и отменени полети

  09.05.2023 09:47  
САЩ въвеждат нови правила за компенсация при закъснения и отменени полети

Администрацията на американския президент Джо Байдън работи върху нови разпоредби, които ще гарантират, че клиентите на американските авиокомпании ще бъдат компенсирани за закъснения и отменени полети, причинени по вина на превозвача, съобщава БНР.

Засега правилата увеличаващи правата на пътниците не са предложени официално, но бяха обявени частично от транспортното министерство. Ако влязат в сила, при закъснения по тяхна вина авиокомпаниите ще трябва да предоставят компенсации под формата на ваучери за храна, нощувки, наземен транспорт, безплатна промяна на резервациите, както и навременно обслужване на пътниците.

"Когато дадена авиокомпания е виновна за отмяна или закъснение на полет, пътниците не трябва да плащат сметката", заяви министърът на транспорта Пийт Бутиджич. Това е поредната стъпка, предприета от администрацията на Байдън за защита на потребителските права на пътниците.

В изявление на организацията Airlines for America, обединяваща някои от най-големите американски въздушни превозвачи, се казва, че американските авиокомпании "нямат интерес да да забавят или отменят полети и правят всичко, което зависи от тях, за да гарантират, че полетите тръгват и пристигат навреме, но безопасността винаги е най-важният приоритет."

В изявлението на организацията се отбелязва още, че Федералната авиационна администрация (FAA) признава, че няма достатъчно персонал за контрол на въздушния трафик и извършва с 10% по-малко полети, отколкото през 2019 г., за да намали натиска върху системата. Ако бъдат приети подготвяните законови промени, ще доближат САЩ до Европейския съюз, където в зависимост от закъсненията обезщетенията за закъснял или отменен полет могат да достигнат до 600 евро на пътник.