Транспорт

БНБ заобикаля обществените поръчки за покупката на самолетни билети

   
БНБ заобикаля обществените поръчки за покупката на самолетни билети
БНБ все още няма изпълнител за самолетни билети
  БНБ

Българската народна банка (БНБ) заобикаля обществените поръчки за покупката на самолетни билети при пътувания на служителите си в чужбина. Затова алармираха пред TravelNews служители на институцията. Билети се купуват директно от интернет сайтове на туроператори и на авиокомпании с дебитни или кредитни карти, което е нарушение на Закона за обществените поръчки, обясниха представителите на БНБ. За дейността отговаряла директно главният секретар на БНБ Снежанка Деянова, за която се говори, че ще бъде отстранена заедно с управителя на банката Димитър Радев, който е с изтекъл мандат, но не може да бъде избран нов от Народното събрание. За избор на доставчик за покупката на самолетни билети трябва да се проведе задължително процедура по ЗОП, казаха юристи. В противен случай се заобикаля законът.

„Услугата, свързана с предоставяне на самолетни билети, се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Съгласно Закона за обществените поръчки информацията, свързана с възлагане на доставки, услуги и строителство, е публично достъпна на профила на възложителя“, коментираха от пресцентъра на БНБ.

Институцията има обявена обществена поръчка за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж и на хотелско настаняване при служебни пътувания. Тя е от 27 май 2022 г., но все още няма сключен договор, защото се водят съдебни дела и обжалвания на решенията. Поръчката е за 2 години и е за 3.3 млн. лв. без ДДС. По нея са кандидатствали три компании – „Аргус травел интернешънъл“ ЕООД, „Атлас травелс“ ЕООД и ДЗЗД „България ЕР и Посока“.

За изпълнител е избрана „Атлас травелс“, става ясно от решенията на комисията. Процедурата обаче се жали от „Аргус травел интернешънъл“ пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). От КЗК излиза странно решение, с което казват, че „Аргус травел интернешънъл“ трябва директно да бъдат отстранени от процедурата, а не да се преразгледа класирането, се посочва в официалното становище на комисията. БНБ прави ново класиране и отново на първо място е „Атлас травелс“, а ДЗЗД „България ЕР и Посока“ стават на второ място след отстраняването на „Аргус травел интернешънъл“.

Процедурите за самолетни билети в КЗК най-често попадат при един и същи член - Георгица Стоянова, става ясно от съставите на комисиите при разглеждането на жалби. „След като дойдат преписки за самолетни билети, Стоянова ги взима с цел да се разглеждат от нея“, обясниха служители. Тя беше избрана за член на КЗК от ГЕРБ и е съпруга на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който също беше поставен на поста от партията на Бойко Борисов. От КЗК не коментираха случаите.

Подобна е ситуацията и във ВАС. Там повечето дела за самолетни билети попадат при съдия Диана Гърбатова, твърдят служители на институцията. От ВАС обясниха пред TravelNews, че специално за обществената поръчка за БНБ докладчик е Цветанка Паунова, а Диана Гърбатова е само член на състава. Докладчикът пишел решенията. По принцип във ВАС има 4 състава от общо 10 съдии, които гледат дела по обществени поръчки, допълниха от институцията.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати