Новини Събития

Неправителствени организации ще протестират за Струма извън Кресненското дефиле

   
Неправителствени организации ще протестират за Струма извън Кресненското дефиле

Неправителствени организации готвят протест на 11 май 2023 г. в 12 ч. пред МРРБ и в 18:30 ч. на площад „Народното събрание“ с искане автомагистрала „Струма“ да бъде извадена от Кресненското дефиле, съобщиха организаторите. Протестът е под надслов „Стоп на произвола - спазвайте закона: автомагистрала "Струма" извън Креснеския пролом“. Организатори са „Да спасим Кресненското дефиле“, „За да остане природа в България“ и Българската федерация по рафтинг.

„Те се готвят да строят? Ние се готвим да кажем НЕ на това безумие!“, подчертаха от неправителствения сектор. Според тях избраният маршрут през 2017 г. на автомагистрала „Струма“ е в ущърб на пътуващите, на хората, на практикуващите приключенски спортове, на местния бизнес, и не на последно място - на природата. Защото това не е автомагистрала, а еднопосочен първокласен път с (посока София - Кулата), който застрашава живота на хората. Как ще се осигури бърз достъп до спешна медицинска помощ при инциденти в Кресненския пролом? Защото няма как скоростта да стигне 80км/ч без да се руши дефилето, което от своя страна, е опасно и ще го унищожи, обясниха от природозащитните организации.

Според тях това ще сложи край на рафтинг, каяк туризма и на изобщо възможностите за развиване на устойчив приключенски туризъм в района на Кресненския пролом. Освен това ще откъсне хората в Кресна от селата Стара Кресна и Ощава от Благоевград, ще унищожи плодородните им земи, ще ограничи достъпа им до тях и ще застраши местния бизнес.

Организациите смятат, че вариантът на „Струма“ през дефилето е незаконен, като противоречи на европейското екологично законодателство и има редица нарушения, включително лош анализ на приходи и разходи - и това е потвърдено многократно от Европейската комисия. Той е отхвърлен за финансиране с европейски средства - през 2019 г. Кой ще финансира този вариант? Българският данъкоплатец? Защото още тогава, а и по-рано, има обещания от българските власти, че ще спазят законодателството, ще се създадат работни групи, ще има нова екологична оценка съответно, варианти извън Кресненския пролом, подчертават организаторите на протеста.

Над 100 учени са казали ясно, че няма компенсаторни мерки, които да могат да бъдат приложени и да не се унищожи дефилето и неговото уникално биоразнообразие. Кресненският пролом е в Натура 2000 зона и има уникална концентрация на биоразнообразие, с учени от България и Европа, които идват да провеждат научна работа там, включително Боян Петров започва научната си дейност там.

Неправителствените организации искат среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и да бъдат разгледани възможни алтернативи на АМ „Струма“ извън Кресненския пролом. Освен това МРРБ да спре строежа на детелината при Кресна, докато няма гаранции, че магистралата ще бъде изведена извън пролома.

Според организациите Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“, който обхваща района на Кресненския пролом. Припомняме, че от октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2., е незаконно, защото тогава изтече петгодишния период на действие на Решението по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), издадено от министъра на околната среда и водите.

В тази връзка природозащитници и организации, работещи за запазването на Кресненския пролом, започват спешно  изготвянето на жалба до Европейската комисия, с която да поискат спиране на цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Тя ще бъде пусната в момента, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на Кресненския пролом.

Припомняме, че в своите коментари върху вече изтеклото Решение по ОВОС и ЕО на лот 3.2. на АМ „Струма“ от 2019 г., Европейската комисия поиска изрично изготвянето на нов ОВОС на всички смислени алтернативи, поради което и спря преговорите за финансиране на проекта. Същото искане беше повторено в писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството през лятото на 2022 г.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати