Новини Транспорт

Virgin Galactic възнамерява да извърши първия си комерсиален полет през юни

   
Virgin Galactic възнамерява да извърши първия си комерсиален полет през юни

Космическият самолет VSS Unity наVirgin Galactic може да полети в космоса още този месец. В изявление на своя уебсайт компанията обяви, че се насочва към петия в историята космически полет на VSS Unity в края на този месец. Това ще бъде и първият полет на космическия самолет на Virgin Galactic от юли 2021 година насам, когато основателят на Virgin Group сър Ричард Брансън полетя в суборбиталното пространство с още трима членове на екипажа. Ако всичко върви по план, тогава компанията за космически туризъм се надява да извърши първия си комерсиален полет през юни.

VSS Unity на Virgin Galactic отново ще лети в космоса

Всеки полет на VSS Unity на Virgin Galactic досега е бил част от тестова кампания, а полет номер 5 няма да е по-различен. Очаква се обаче полетът, наречен Unity 25 да бъде последният тестов полет преди услугите за космически туризъм на самолета да започнат да функционират пълноценно.

„Unity 25 е последната оценка на пълната система за космически полети и опита на астронавтите преди откриването на търговските услуги в края на юни.“

пише Virgin Galactic в свое изявление в понеделникnone

Virgin Galactic изстрелва хора в суборбиталното пространство за кратък период от време, за да могат те да видят Земята от космоса. Компанията използва пилотиран космически самолет, наречен VSS Unity, и самолет носител, наречен VMS Eve. Eve издига Unity на височина около 15 000 метра, преди да пусне космическия самолет, който след това се задвижва до суборбиталното пространство.

Подобно на New Shepard на Blue Origin, която е вертикална ракета, летяща малко по-високо от Unity, пътниците на борда изпитват безтегловност в продължение на няколко минути, преди да се върнат на Земята. В случая с Unity 25, Virgin Galactic ще изпрати в космоса четирима служители на Virgin Galactic – Джамила Гилбърт, Кристофър Хюи, Люк Мейс и Бет Моузес. Майк Масучи и Си Джей Стърков ще пилотират VSS Unity.

Ерата на космическия туризъм е близо

Името на мисията „Unity 25“ идва от факта, че това ще бъде 25-ят полет за VSS Unity, включително най-ранните тестови полети. Самолетът ще излети от космодрума „Америка“ в Ню Мексико, наскоро открития оперативен център на Virgin Galactic.

През почти двете години, откакто Unity и Eve за последен път издигнаха екипаж в космоса, Virgin Galactic постепенно модернизира корабите, включително подменя частта на Eve, която свързва двата фюзелажа в които се намира Unity по време на полет. В края на миналия месец модернизираният Unity извърши полетна проверка преди „Unity 25“.

Сега, ако всичко върви по план, Virgin Galactic може да е много близо до започването на търговска дейност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати