Събития

Музеят Помпиду в Париж затваря за пет години

   
Музеят Помпиду в Париж затваря за пет години

Музеят "Помпиду" в Париж, който е един от най-известните музеи за модерно изкуство в света, ще бъде затворен за ремонт за пет години, считано от 2025 г., съобщи френският министър на културата, предаде АФП. В "Помпиду" се съхраняват творби на прочути художници и миналата година е имал над три милиона посещения.

Архитектурата му е построена на база "отвътре навън" по идея на архитектите Ричард Роджърс и Ренцо Пиано. Тръбопроводите са отвън и сградата е претърпяла сериозно износване.

Министърът на културата Рима Абдул Малак заяви, че ремонтът ще "позволи оцеляването му" и приветства музея за това, че е приел 300 милиона посетители от откриването му през 1977 г.

Музеят разполага с най-голямата колекция от съвременно изкуство в Европа. Той е също водещ в света заемодател на картини и скулптури, като предоставя между 8000 и 10 000 картини годишно на други музеи и галерии.

Първото голямо обновяване на сградата ще струва 262 млн. евро и ще обнови структурата с оглед на противопожарната безопасност, достъпа за хора с увреждания и общия ремонт. Във вътрешната част ще бъдат преработени пространствата на галериите, ще бъдат създадени нови зони за по-младите посетители и ще бъде разширена популярната обществена библиотека.

Първоначалната идея е модернизацията на музея да продължи от 2023 г. до 2027 г., за да може сградата да отвори отново за 50-годишнината си, но според настоящите планове това ще случи най-рано през 2030 г.

В последно време "Помпиду" се опитва да увеличи бюджета си с международни сделки, като през март подписа споразумение със Саудитска Арабия за подпомагане на изграждането на музей на модерното изкуство в наследствения обект Ал-Ула, предаде БГНЕС.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати