Анализи Новини

Националният борд по туризъм предлага Мартин Захариев за министър

  11.05.2023 10:04  
Националният борд по туризъм предлага Мартин Захариев за министър

Националният борд по туризъм изпрати писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и до номинираната за министър-председател Мария Габриел, с което предлага за министър на туризма д-р Мартин Захариев. Това съобщиха за TravelNews от организацията.
"Във връзка с подхода за утвърждаване на структура на Министерски съвет и номинации на потенциални кандадати за министри, настояваме за запазване на Министерството на туризма, като бъде взета предвид острата необходимост от една страна от реформи по отношение на функциите и правомощията на МТ и от друга страна от осигуряване на интелектуален капацитет и експертиза", се казва в становището.
Относно профила на бъдещия министър на туризма очакваме той да е балансиран и позитивен, да притежава силни личностни и професионални качества за провеждане на ефективен маркетинг, реклама и комуникация на България на международните пазари, да има способността да създаде цялостна нова визия за успешна секторна политика за българския туризъм, отчитайки неговия огромен икономически и инвестиционен потенциал.
Неотдавна в проекто-състава на кабинета с кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски, номинирахте д-р Мартин Захариев като кандидат за министър на туризма и той получи категоричната подкрепа на туристическата индустрия. Към този момент продължаваме да считаме, че д-р Мартин Захариев притежава както необходимите етични и морални качества, така и компетентност, професионализъм, екипност и диалогичност, доказани през годините в съвместната ни работа, допълват от НБТ.
Националният борд по туризъм в рамките на Конфедерацията на българския туристически бизнес е партньор на Българската асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българско конгресно бюро, Български туристически съюз, Българска туристическа камара, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.
Националният Борд по Туризъм е член на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ и на "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" и е единствената българска организация, член на UNWTO, Световната Организация по Туризъм към ООН.
През последните 3 години българският туризъм беше тежко засегнат от каскада от кризи, които очакват своето решение както за преодоляване на неблагоприятните последствия, така и за създаване на нови условия за повишаване на конкурентоспособността и респективно увеличаване на размера на приходите, които туризмът генерира за националната икономика. Изразяваме нашата готовност за среща в удобно за Вас време, на която да Ви представим цялостна програма за ефективно управление на сектор Туризъм, се казва още в позицията.


Димо Христов