Анализи Новини

Световният туризъм се възстанови до 80% от нивата преди пандемията

   
Световният туризъм се възстанови до 80% от нивата преди пандемията

Международният туризъм през първото тримесечие на 2023 г. се е възстановил на 80% от нивото от предпандемичната 2019 г.  Това показват данните на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO). Общо 235 милиона пътувания в световен мащаб са направени от 1 януари до 31 март 2023 г., или  два пъти повече от година по-рано.

Сред регионите в света Близкият изток показа най-добри резултати. Страните от региона са приели 19% повече туристи през първото тримесечие на 2023 г., отколкото през същия период на 2019 г. В Европа броят на туристите е достигнал 90% от нивата преди пандемията, главно поради пътувания в региона. В Африка - 88%, в Америка - около 85% от нивото от 2019 г.

В Азиатско-тихоокеанския регион ситуацията е много по-лоша. Там броят на пътуванията през първото тримесечие достигна 54% от предпандемичното ниво. Но, както очаква UNWTO, ситуацията трябва да се подобри в бъдеще поради премахването на ограниченията за пътуване и особено отварянето на туризъм от Китай.

Експертите на UNWTO смятат, че летният сезон тази година ще бъде успешен и ще надмине показателите от 2022 г. Но нарастващите разходи за международни пътувания могат да накарат туристите да изберат по-евтини пътувания и да предпочетат да пътуват по-близо до дома.

Според актуализирани данни на Световната организация по туризъм 960 милиона души са пътували по света през 2022 г., а приходите от международен туризъм са достигнали $1 трилион, което е с 50% повече от година по-рано. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати