Новини Събития Хотели

Летният сезон ще бъде открит на 21 май в Св. Св. Константин и Елена

   
Летният сезон ще бъде открит на 21 май в Св. Св. Константин и Елена
Св. Св. Константин и Елена ще отбележи 115 години от създаването си
  Св. Св. Константин и Елена

Летният сезон на България ще бъде официално открит на 21 май 2023 г. в първия морски курорт у нас - Св. Св. Константин и Елена, който тази година ще отбележи 115 години, съобщиха за TravelNews от комплекса. Началото ще бъде дадено от служебния министър на туризма Илин Димитров, като се очакват още много официални гости, посланици, депутати и представители на бранша. На събитието са поканени също председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев.

В рамките на три дни от 19 до 21 май 2023 г. ще има богата програма за отбелязването на 115 години от основаването на курорта Св. св. Константин и Елена. Открита сцена на място ще представя богата концертна и шоу програма, разнообразни занимания за деца и множество кулинарни изненади. Събитията се организират с помощта на Министерството на туризма и Община Варна. За повече информация посетете сайтът на дестинацията www.visitstconstantine.bg/21may.

За предстоящия летен сезон 2023 г. прогнозата на Министерството на туризма е за поне 4.5 млн. регистрации на туристи и по-добър летен сезон спрямо лято 2022 г. Той ще донесе поне 4.5 млрд. лева приходи, прогнозират експертите.

Традиционно най-много българи ще направят пътувания с отсядане в място за настаняване - над 2 млн. туристи, добри са и прогнозите за туристи от румънския пазар - над 600 хил. Изключително благоприятно се развива и ситуацията на полския и германския пазар. Очаква се и силен интерес от Великобритания (над 150 хил. туристи) и Чехия.

Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме основания за това, защото миналото лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 г., която беше с над 4,6 млн. регистрации, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че сега очакванията са да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати