Събития

Започна Дефиле, вино и гурме в Пловдив

  12.05.2023 18:34  
Започна Дефиле, вино и гурме в Пловдив

Седемнайсет къщи в Стария град отвориха за ценителите на доброто вино и качествената храна. Това стана веднага след официалното откриване на деветото издание на "Дефиле вино и гурме". 

Събитието събра десетки пловдивчани и гости на града, а празничното настроение започна още с воденото от бог Дионис шествие, което премина от площад "Стефан Стамболов по Главната до ул. "Съборна". Искрени аплодисменти заслужиха изпълненията на ансамбъл "Тракия" и хор "Евполпея".   

Поради големия интерес тазгодишният фестивал продължава три дни – 12, 13 и 14 май. Рекорден е броят и на участниците, които са 68, и на дестинациите – 17. Освен дегустациите за посетителите е подготвена богата програма, очакват ги  и много други приятни изненади, увери председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев. 

"Дефилето все повече се утвърждава като любимо събитие, което умело съчетава трите най-важни съставки на туристическия бранш в Пловдив – културно-историческия, винения и кулинарния туризъм. С него поставяме и символично начало на активния летен сезон с богата събитийна програма и с участието много звездни изпълнители", заяви заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. 

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева даде висока оценка на "Дефиле вино и гурме", като подчерта, че то е в съзвучие с усилията за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация. Едно от големите достойнства на фестивала е и подкрепата за българските производители на вино и храна, посочи от своя страна заместник-министърът на земеделието Георги Събев. 

Сред официалните гости на откриването бяха също областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов.   

Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив" и Община Пловдив с активното сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив", Университета по хранителни технологии – Пловдив. "Дефиле вино и гурме 2023" се провежда под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието.