Новини Събития

Кипър и Малта отнемат златните паспорти, издадени на руснаци

   
Кипър и Малта отнемат златните паспорти, издадени на руснаци

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна страните членки на ЕС Кипър и Малта отмениха няколко десетки от т. нар. "златни паспорти", които са издали на руски граждани, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Така наречените "златни паспорти" се отнасят до спорната практика за продажба на гражданство за жители на държави извън ЕС, най-вече в замяна на инвестиции.

Кипър е отнел кипърското гражданство на 43 души, съобщи ЕК в отговор на запитване от германски депутат.

Съобщава се, че двама руснаци също са загубили своето малтийско гражданство. Единият от тях е обект на санкции от страна на ЕС, а другият е санкциониран от САЩ.

ЕК многократно призовава за прекратяване на практиката за издаване на "златни паспорти" от началото на руската инвазия срещу Украйна.

Кипър обаче бе спрял издаването на "златни паспорти" още преди началото на войната.

Отделните страни членки на ЕС могат да вземат решения относно предоставянето на гражданство или разрешения за пребиваване. ЕК обаче вижда в това заплаха за сигурността на Шенгенското пространство, например по отношение на сигурността, прането на пари, неплащането на данъци и корупцията.

Кипър и България вече изобщо не издават "златни паспорти", а Малта не ги предоставя повече на руснаци и беларуси, припомня ДПА.

В Съда на Европейския съюз в момента има съдебно производство срещу Малта заради тази спорна практика.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати