Анализи Новини

Топ 10 града, в които туристите харчат най-много

   
Топ 10 града, в които туристите харчат най-много

Когато става въпрос за пътуване, има една специфична група туристи, които не пестят средства за нищо по време на почивката си. За тяхно щастие някои градове могат да ги привлекат точно с това, че там няма как да пестиш. Вероятно вече се досещате, сред тях са Дубай, Париж, Лондон. Много международни туристи търсят именно скъпите изживявания, които са пропуснали по време на пандемията.

В инфографиката, публикувана във Visual Capitalist са използвани данни на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и са класирани 10-те града, в които международните пътници са харчили най-много през 2022 г.

Кои са градовете на разкоша?

В таблицата са посочени приходите на градовете от международни туристи през 2022 година

Дубай ОАЕ 29,4 милиарда долара
Доха Катар 16,7 милиарда долара
Лондон Обединено Кралство 16 милиарда долара
Макао Специални административни райони в КНР 15,5 милиарда долара
Амстердам  Нидерландия 13,5 милиарда долара
Истанбул Турция 13,1 милиарда долара
Барселона Испания 12,7 милиарда долара
Ню Йорк Америка 12,4 милиарда долара
Сингапур   10,9 милиарда долара
Париж Франция 9,7 милиарда долара
 

Миналата година Дубай зае първо място в класацията, следван от близката Доха, столицата на Катар. Лондон, Макао Макао и Амстердам затварят топ пет на класацията. Ню Йорк пък е единственият град от Америка.

Трябва да се отбележи, че взетите предвид разходи в този списък се различават донякъде от общите разходи за туризъм, които включват и вътрешни разходи за пътуване, където големи държави като САЩ и Китай биха заемали челни места.

Когато мислим за разточително пътуване, се сещате за петзвездни хотели, ресторанти със звезди Michelin, луксозни търговски обекти, скъпи ресторанти. Градовете в класацията имат именно такива предимства.

Няколко примера:

Дубай

Международните пътници са похарчили близо 30 милиарда долара в града през 2022 г. Дубай предлага екскурзии в пустинята и круизи с яхта и екстравагантни изживявания за международни посетители. Той е топ дестинация за пътувания за любители на луксозни стоки.

Освен това местоположението е друг фактор за успеха на града. Дубай се намира на естествения кръстопът между Европа, Азия, Африка и Близкия изток и стопанисва едно от най-натоварените и добре свързани летища в света.

Снимка 540811

Източник: iStock

Лондон

Лондон винаги е било предпочитано място за супер богаташите и затова това градът разполага с изобилие от удобства за заможните пътници. В града има повече петзвездни хотели от всеки друг град. Освен това Лондон предлага на туристите достъп до световноизвестни музеи, галерии и забележителности, с което привлича много посетители.

През 2022 г. туристите са изхарчили общо 16 милиарда долара в града.

Снимка 617097

Източник: EPA/БГНЕС

Макао

Познат като "Лас Вегас в Азия", хазартният център на Макао е магнит за международните туристи вече години наред. Въпреки това, районът започна да преосмисля своите туристически стратегии след пандемията.

Туристи са донесли 15,6 милиарда долара през 2022 г. и се очакват още по-големи приходи през следващото десетилетие.

Снимка 465054

Източник: архив ЕПА



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати