Новини Транспорт

Авиокомпании призовават ЕК да ограничи негативния ефект от стачките в авиационния сектор

   
Авиокомпании призовават ЕК да ограничи негативния ефект от стачките в авиационния сектор

Водещи европейски авиокомпании призовават Европейската комисия да предприеме повече действия за ограничаване на негативния ефект, който се очаква стачките в авиационния сектор да окажат върху пътуванията през лятото. Това се казва в изявление на асоциацията "Авиолинии за Европа" (A4E), публикувано днес и цитирано от Ройтерс. 

"Милиони европейци имат желание да пътуват през това лято, но стачките могат да осуетят техните планове", заяви Лоран Донсел, изпълняващ длъжността управляващ директор на "Авиолинии за Европа".

В асоциацията членуват водещи европейски авиокомпании, сред които са френско-нидерландската авиационна група "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM), германският гигант "Луфтханза" (Lufthansa) и "Райънеър" (Ryanair).

От началото на годината периодично стачкуват заетите в различни икономически сектори в Западна и Централна Европа, включително и в авиотранспорта. Това вече предизвика проблеми по време на периода на по-интензивни пътувания за Великденските празници. 

На този фон анализатори и представители на авиокомпаниите се опасяват, че е възможно и през това лято, подобно на миналото, стачни действия да предизвикат хаос по летищата и да доведат до отменени или забавени полети. 

Стачка на авиодиспечерите във Франция в началото на този месец предизвика закъснения и ограничения на полетите в цялата страна. Това доведе до натоварване на въздушното пространство в Европа и нарушения на авиотрафика. Поради това "Райънеър" стартира петиция с искане европейските лидери да предприемат повече действия за регулиране на ситуацията.

До момента петицията е подписана от над 964 000 души. Ако броят им надвиши 1 милион, то тогава Европейската комисия ще трябва да реагира на искането, посочено в нея. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати