Новини Транспорт

Кои летища са загубили най-много багаж на пътниците през 2022г.?

   
Кои летища са загубили най-много багаж на пътниците през 2022г.?

Закъснения, щети, загуби. Хаотичното понякога възстановяване на въздушния транспорт след пандемията се е изразил през 2022 г. в скок на инцидентите с чекиран багаж на летищата, според проучване, публикувано днес и цитирано от Франс прес и БТА.

Тези инциденти са засегнали миналата година 7,6 багажа за 100 пътници спрямо 4,35 предходната година, когато въздушният трафик в света е започнал да се възстановява, след като е загубил една трета от пътниците си през 2020 г. заради здравната криза. Това се посочва в проучване на доставчика на информационни услуги за сектора "Сита" (Sita).

В абсолютна стойност не по-малко от 26 милиона багажа в света са претърпели инцидент миналата година спрямо 9,9 на сто през 2021 г. Този растеж надвишава регистрираното увеличение при броя на пътниците. Два от всеки три багажа са претърпели инциденти на летища в Европа, които бяха засегнати от стачки, предизвикали дълги опашки по летищата, закъснели самолети, хиляди отменени полети и недостиг на наземен персонал.

Броят на пътниците миналата година е бил 3,4 милиарда. През предпандемичната 2019 г. са били регистриран рекордните 4,5 милиарда пътувания по въздух, а равнището на инцидентите е било 5,6 багажа на 1000 пътници или с два пункта по-малко, отколкото през 2022 г.

Инциденти с багажи през лятото на 2022 г. са станали на няколко европейски летища, сред които амстердамското "Схипхол", Франкфурт и парижкото "Шарл дьо Гол". Парижката платформа е "загубила" 3500 багажа след стачка.

Ситуацията на Стария континент се е влошила миналата година: броят на инцидентите се е утроил до 15,7 за 1000. В Северна Америка равнището е било 6,35, а в Азия - 3 багажа на 1000 души.

Ако багажът не бъде намерен в срок от 21 дни, собственикът може да бъде компенсиран със сума до около 1600 евро, ако обоснове иска си, според условията на Монреалската конвенция, уреждаща някои въздушни пътувания.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати