Събития

Над 300 човека бягаха в състезанието по планинско бягане Трън Ултра Рън 2023

   
Над 300 човека бягаха в състезанието по планинско бягане Трън Ултра Рън 2023

 Приключи второто издание на състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън“ в което се включиха над триста състезатели от цялата страна и чужбина, както и 80 доброволци. Състезанието, организирано от Трънското туристическо дружество и подкрепено от община Трън, се проведе на 13 май 2023 г. със старт и финал в с. Велиново, община Трън. Резултатите на състезателите са достъпни на официалния сайт на дружеството. 

„Трън Ултра Рън“ е единственото състезание в България с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина. Участниците се състезаваха в четири изключително атрактивни трасета.Първото и най-късо трасе е „Бягане до върха“ с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация. При мъжете първи стана Кристиан Кобер, който го преодоля за 53 мин. и по този начин зае и първото място в категория „Ветерани“ (45 г.+). Победител сред жените и най-младият участник в надпреварата на трасето е 16-годишната Димана Кирякова, която постигна резултат от 1 ч. и 20 мин. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Победителят сред мъжете е Тони Василев, който го преодоля за 1 ч. и 50 мин., а сред жените – Паолина Грозева с резултат 2 ч. и 9 мин.

Най-голям брой участници – над 130 – се състезаваха в третото трасе  "Четири върха Tрейл” с дължината 24 км и 1650 метра денивелация. Финалистите са Верадина Начева, която го преодоля за 3 ч. и 28 мин., а в миналогодишното издание на състезанието стана първа на 13-километровото трасе. От мъжете финалист е известният българскиятспортен ориентировач и планински бегач Кирил Николов, известен с прякора си Дизела, който го преодоля за 2 ч. и 42 мин.

Най-голямо предизвикателство бе трасето „Десет върха Ултра“ със своите впечатляващи 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Победител сред жените е Десислава Табаков с резултат от 8 ч. и 30 мин., а сред мъжете Йордан Тодоров – с 6 ч. и 40 мин.

„Радвам се да видя, че интересът към състезанието се увеличава не само от страна на състезателите, които тази година дойдоха от Великобритания, Сърбия, Гърция, Латвия и Украйна, но и от страна на доброволците, партньорите и по-широката общественост. Това само ни мотивира да продължим да даваме най-доброто от себе си за следващото издание и за всички останали инициативи на Трънското туристическо дружество. Изразявам и голяма благодарност към доброволците, които вложиха много усилие и желание, за да се получи всичко по този успешен начин,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) са добавени към календара на ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане, което дава допълнително съответно по 1 и 3 точки на успешно преминалите през тях състезатели. В допълнение, състезанието по трасе “Четири върха Tрейл” (24 км) е едно от десетте включени в календара тази годинана националния шампионат по скайрънинг.

За Трънско туристическо дружество:

Трънско туристическо дружество възниква през лятото на 2017 г. Сред основателите са както хора живеещи в област Трън, така и в други части на България - всички привлечени от красотата на природните дадености на района, както и от стремежа да се запазят природните ресурси, да се подпомогне туризма и цялостното развитие на общината.

Още преди да бъде учредено дружеството, неговите поддръжници създават няколко туристически пътеки и организирани планински изкачвания. След като официално регистрират организацията, продължават с изграждането на нови маршрути до върхове в Трънските планини и с поддръжката на вече съществуващите. Организират се много изкачвания до различни върхове в района, включително и до напълно непознати до момента. За някои от събитията се привличат и групи от чужбина, а за други общо се включиха няколко хиляди човека.

С помощта на община Трън издават брошура „Непознатата красота на Трънско“ в тираж от 2000 бр., а с дейното участие на членове на дружеството се издава фотопътеводител на района. През 2019 г. се изгражда първия планински веломаршрут в района – „ВелоЕрул“ с обща дължина от 56 км.

От 2019 г. Трънско туристическо дружество е член на Български планинарски съюз и на Организацията за управление на Софийски туристически регион.

Председател е Руслан Зарев, а членове на УС са Ели Димитрова, Юлиян Стоев, Румяна Боянова, Община Трън (представлявана от кмета г-жа ЦветиславаЦветкова), Цецка Кирякова и Асен Груев.

Целите, които си поставя Трънско туристическо дружество са в посока развитие на туризма и опазване на околната среда. Сред основните му активности са почистване и маркиране на туристически пътеки; организиране на изкачвания на планините за всички любители; популяризиране на туристически обекти, места за отдих и настаняване; организиране на туристически и спортни прояви; организиране на акции за почистване и други.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати