Анализи Новини Събития

Изживейте Златибор отвисоко

   
Изживейте Златибор отвисоко
Каньонът на река Дрина в Сърбия е уникален
  Serbia Tourism

Когато дойдете в Златибор, ви очаква незабравимо преживяване – ще имате поглед над една от най-популярните туристически дестинации в Сърбия, от най-дългия панорамен кабинков лифт в света. Този тип разглеждане на забележителности е специфичен, защото предлага страхотна гледка отвисоко. Въпреки, че изживяването в Златибор винаги е специално, без значение дали обикаляте планината по пешеходни пътеки, със ски или посещавате селата, когато се качите на лифта „Златна гондола“, ще имате възможност да опознаете планината от още един ъгъл.

Най-дългият панорамен лифт в света е в Сърбия

Бавното пътуване през красивите хълмове и Рибнишкото езеро отнема общо 25 минути, а лифтът е с дължина девет километра. На езерото се намира междинна станция, където можете да направите пауза за разходка. Преминете през необитаеми части от този златиборски пейзаж, които може би не сте виждали преди.

Златибор изобилства от туристически пътеки,

а всяка дейност на открито е изключително полезна за здравето, не само заради планинския въздух, но и заради розата на ветровете, с която е известна тази планина. Препоръчваме и каране на велосипед, конна езда или пускане по най-дългия зиплайн в Сърбия за укрепване на имунната система. Парк „Адреналин“ и парк „ׅДино“ са страхотни възможности да забавлявате най-малките за няколко часа.

Лифтът „Златна гондола“ е една от най-популярните атракции в тази част на страната, но се възползвайте от посещението си в Златибор, за да посетите музея на открито в Сирогойно, където ще можете да покажете на децата как е изглеждал животът някога в Западна Сърбия. Недалеч от тук се намира пещерата Стопича. Вижте как изглеждат големите зелени басейни, пълни с вода, под светлината на различни цветове, докато на заден план бучи 10-метров пещерен водопад.

Крайната спирка на лифта е най-високият връх на Златибор – вр. Торник. От върха се открива невероятна гледка към околните планини. На Торник можете и да си починете, и да седнете на обяд. Ако се интересувате защо хората твърдят, че планинският въздух възбужда апетита, това е мястото да разберете. Комплет лепиня и местното прошуто са още по-вкусни на 1496 метра надморска височина. Елате и вижте защо посетителите, които са били в Златибор, идват отново, а именно заради кабинковия лифт.

Защо се чака на опаша за снимки на Тара

Знаете ли, че на Тара има повече от 10 гледки? Може би е време да си направите още някое „селфи“ на Банска стена или да посетите Сиенич, Ослуша, Соколарица...

Гледката към каньона на Дрина от Банска стена на 1065 метра надморска височина е толкова популярна, че посетителите са готови да чакат на опашка, за да се снимат. Разберете защо казват, че не се знае дали тази гледка е по-красива през зимата, когато е покрита със сняг или през лятото, когато наоколо се носи уханието на стогодишни борове. Техните клони винаги „попадат в кадър“.

Една от по-новите панорамни гледки, недалеч от Перучац е Зеленика. Името ѝ идва от старото име на река Дрина заради нейния изумруденозеления цвят. Елате да видите защо тази панорамна гледка се смята за най-лесно достъпната. Знаете ли къде е сниман филмът „Птици, които не политат“ с легендарния Бата Живойинович в главната роля? Отбийте се до Билешка стена, където все още стои къщата от филма.

В Националния парк Тара можете да вземете карта на пешеходни и колоездачни пътеки. Наемете велосипед или отидете на разходка, за да посетите не само панорамните гледки, но и манастира от 13-ти век. Слезте до Баина Баща и вижте сами защо популярната Дринска къщичка привлича толкова много внимание.

Влак, уникален за Европа

И днес парният локомотив, известният „Кира“, се движи през района на Мокра гора и тегли стари вагони през 22 тунела на Шарганския хълм и минава през пет моста. Това го прави уникален за Европа. Става въпрос за теснопътна железопътна линия, която отдавна не се използва по света, а тук е работила от 1925 г. до 1974 г. и свързвала е Белград с Адриатическо море.

Знаете ли, че според преданието Митар Тарабич от известната фамилия в Кремна е пророкувал, че хората няма да се качват на влака „за работа и нужди, а за забавление“? Железопътната линия е възобновена през 2003 г. за целите на туризма. Пътувайте във времето, докато миризмата на дим от локомотива се носи през прозореца, а вагонът има малка печка, за да топли пътниците. Все едно сте влезли в черно-бял филм!

Ако искате да видите как са се возили нашите дядовци и баби, седнете на дървена пейка и ще се чудите как влакът може да минава дори през толкова тесни тунели и да изкачва 300 метра. Той постига това, като прави огромна осмица по своето трасе, преминавайки през централната точка два пъти. Тъй като Шарганската осмица е много популярна през сезона, най-добре е да резервирате пътуването предварително. Качете се и разберете на коя гара никога не е продаден нито един билет.

Дринска регата – най-големият воден фестивал в Европа

Сред многобройните фестивали, които се провеждат по реките на Сърбия, се откроява един, който също наричат „Сръбския карнавал в Рио“. Дали Дринската регата е получила този прякор заради забавлението, горещата атмосфера, цветовете или музиката, не е толкова важно. По важното е, че тук забавлението е гарантирано.

Дринската регата в Баина Баща събира всички, които обичат реката и веселата компания. Тук можете да се насладите на няколко километровото шествие на цветни гумени лодки и други плавателни съдове по водата, както и на напитки, храна и музика. Но най-приятната част е атмосферата, самото общуване, защото тук се заздравяват стари приятелства и лесно се създават нови, най-често с екипажа на съседната лодка.

Програмата на събитието продължава пет дни, винаги от сряда до неделя. Най-посещаваният ден е събота, когато по традиция се провежда основното събитие – голямото спускане по река Дрина. Другите програми на фестивала са или на Дрина, или по Дрина, защото тук без реката не може. Провежда се панаир на меда, ракията, сувенирите и занаятите, състезание по приготвяне на рибена чорба, както и концерти с и поп музика. Особено изживяване е да гледате скоковете от моста в Дрина, където се състезават най-смелите и най-дръзките.

Въпреки че всяка от програмите на фестивала носи своя чар, голямото спускане не бива да се пропуска, защото именно всеки участник си носи като сувенир енергията от шествието по Дрина! Дринската регата ще се проведе на 19 – 23 юли 2023 г.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати