Новини Събития

Илин Димитров се отчете с много свършена работа

   
Илин Димитров се отчете с много свършена работа

Подсигурихме успешен летен сезон 2023 г., като очакваният ръст е от около 5 на сто спрямо предковидната 2019 г. Това написа във "Фейсбук" служебният министър на туризма Илин Димитров, представяйки свършеното от него и екипа му. Министърът ще отчете дейността си пред членовете на парламентарната Комисия по туризъм по-късно днес.

Регистрирахме най-успешния зимен сезон откакто водим статистика - туристите са с 23 на сто над 2019 г. и 25 на сто над миналата година, въпреки неблагоприятните климатични условия през тази зима. Това е един от основните показатели за работата на всеки един министър на туризма - реализираните нощувки и вкараните в бюджета средства, изтъква още Илин Димитров. Той цитира данни на Световната организация по туризъм (UNWTO), според които България е на шесто място в света по "най-добре" представяща се държава за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019.

България беше удостоена с наградата "Дестинация на Балканите за 2023 г." на изложението ITB в Белин

Вместо страната ни да се срамува от участието си в изложенията (всеки помни скандалите), ние вече печелим награди от визията на щандовете ни - организирахме представянето на страната ни на 12 международни туристически изложения, като броят на съизложителите надхвърли 235, пише служебният министър на туризма. Той отчита, че активната работа на бизнеса там е помогнала много за възстановяването на сектора.

В отчета си министърът акцентира и върху подготвеното домакинството на страната ни за 68-а сесия на Регионална комисия Европа на СОТ в периода 31 май – 2 юни 2023 г. Според него това ще даде възможност българският туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория - министри, държавници, представители на бизнеса, на академичните среди и др. Същевременно, по време на срещата, ще се извърши избор на новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023-2027 г., като България е кандидат за едно от 4-те места, пише министърът.

Министър Димитров напомня в отчета си за разработената Идейна концепция на Гаранционен фонд като елемент от националната защита срещу несъстоятелност на туристическите организатори в съответствие с Директива 2015/2302 на Европейския парламенти на Съвета относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, която беше представена и обсъдена с националните сдружения на туроператорите и туристическите агенти. Работи се вече по втория етап - формулирането на модел на самия Туристически гаранционен фонд. Това ще доведе до преодоляване на проблемите с обезпечаването на дейността на туроператорите и гарантиране по-добре интересите на гражданите, посочва министърът.

Успяхме да свършим работа за 2 години в рамките на 8 месеца - категоризирахме над 1400 туристически обекта със забавени и изтекли категоризации. Само за последните два месеца са извършени почти 150 категоризации и сертифицирания. Без тях хотелите щяха да затворят и не можеха да сключат договори с туроператорите, посочва министър Димитров.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати