Събития

Центърът за човешки ресурси се готви да заобикаля ЗОП за събития

   
Центърът за човешки ресурси се готви да заобикаля ЗОП за събития
ЦРЧР управлява милиони средства за обучения
  ЦРЧР

Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на образованието и науката (МОН) прекрати договора си за обслужване по логотистика и организиране на събития. Това съобщиха за TravelNews служители от ведомството. Той е с туроператора „Аргус травел интернешънъл“ ЕООД, като е прекратен едностранно с едномесечно предизвестие и без причини.

Служители обясниха, че изпълнителният директор на центъра Михаил Балабанов искал сами да си организират събитията. Това обаче е нарушение на Закона за обществените поръчки, коментираха юристи. За избор на доставчик за логистика и организиране на събития трябва да се проведе задължително процедура по ЗОП. В противен случай се заобикаля законът, допълниха те.

От ЦРЧР до момента няма предоставен коментар, а от „Аргус травел интернешънъл“ посочиха пред TravelNews, че не знаят причините за прекратяването на договора след като са изрядни по неговото изпълнение. Компанията е избрана след проведена обществена поръчка.

След като юристи обяснили на Балабанов, че ще наруши ЗОП, той се е обърнал с молба към МОН да сключат споразумение по техния договор за логистика и организиране на събития, казаха служители. В МОН е избран за изпълнител - „Компания за международни конгреси“ ЕООД, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Засега от ръководството на МОН не са много съгласни центърът да бъде прикрепен към техния договор, защото не са доволни от фирмата, която им взима много скъпо за организирането на едно събитие, казаха от министерството. В регистъра е посочено, че „Компания за международни конгреси“ ЕООД е избрана след оферирана цена от 33 701.70 лв. без ДДС на събитие. Договорът е за 2 години и е за 3.2 млн. лв. без ДДС. Фирмата е абонирана за МОН и повече от 10 години обслужва ведомството, обясниха от министерството. На последната обществена поръчка дори други дружества са дали значително по-ниски цени, но тя отново е избрана, показва информацията в регистъра на ЗОП.

„Компания за международни конгреси“ ЕООД е собственост на Здравка Димитрова, която притежава или е управител на още 9 подобни фирми в бранша, сочи справка в Търговския регистър.

ЦРЧР разполага с огромен ресурс от милиони за провеждането на редица събития и обучения в страната за подготовката на кадри. Освен това управлява и европейската програма „Еразъм+“ в България, която е за образование, обучения, младеж и спорт. Директорът Михаил Балабанов гравитира около БСП и е син на Стефан Балабанов, бивш заместник-кмет на община Благоевград. Бил е член на Националния съвет на БСП и председател на Комисията за работа с младежта към НС на БСП. През периода 2005-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта,  от 1999-2003 г. е общински съветник от листата на БСП – Благоевград.

Михаил Балабанов

Михаил Балабанов беше назначен на поста от бившия министър на образованието и науката акад. Николай Денков (ПП). В ЦРЧР се говори, че е под покровителството на Иван Модев, бивш началник на кабинета на Денков.

Иван Модев (вляво)

Модев от своя страна е син на Тодор Модев - дълготраен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените  - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на Тройната коалиция). Дъщерята на комунистическия функционер - проф. Мариела Модева, пък е зам.-министър на туризма.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати