Новини Транспорт

Протести блокират Сърбия през уикенда. Магистрала Тракия - ремонти

   
Протести блокират Сърбия през уикенда. Магистрала Тракия - ремонти

Пътуващите към Сърбия в почивните дни да имат предвид, че заради протест в западната ни съседка ключови пътни артерии ще бъдат затворени на 19 май, предупредиха от българското външно министерство. От Агенция "Пътна инфраструктура" пък посочиха, че у нас движението на тежкотоварни автомобили в участък на автомагистрала "Тракия" ще бъде ограничено за няколко часа в петък и събота. 

Протест на селскостопанските производители в Сърбия в петък ще започне в 18 часа в Белград, на площада пред Народната Скупщина, след което протестиращите ще се насочат към моста "Газела", където ще блокират за около 2 часа движението в двете посоки, съобщиха от българското ведомство.

Мостът "Газела" е част от международния път Е-75м напомнят от МВнР и препоръчват на шофьорите и автомобилните превозвачи в този интервал от време да използват околовръстния път на Белград (от София - излизане от автомагистралата при Бубан поток и включване в автомагистралите за Загреб и Будапеща при пътен възел "Добановци").

Протестите на селскостопанските производители в Централна Сърбия и Войводина продължават вече трети ден. В предходните два дни фермерите в няколко града използваха машини и техника, за да блокират пътища или да стоят край тях в знак на протест. 

Колона от 250 трактористи блокираха тази сутрин блокира път в района на Пожаревац, което напълно парализира движението към Източна Сърбия. Продължават и блокадите в Панчево, Богатич, Нови Сад, като във Войводина ще блокират Сентандрейския мост. Селскостопански производители от област Шумадия в Централна Сърбия се готвят да заминат следобед с трактори за Белград, съобщава БТА, позовавайки се на сръбски медии.

Фермерите, които от три дни са на кръговото кръстовище при входа на Кралево, където бяха спрени от полицията, прекараха втора поредна нощ на пътя.

Селскостопанските производители възнамеряват протестът им да продължи до изпълнение на исканията им, а те са увеличаване на субсидиите на хектар обработваема земя, премията за литър мляко да бъде 20 динара вместо 15, както и минималната изкупна цена на млякото от 78 динара за литър. В списъка с искания е да не се начисляват акциз и ДДС върху дизела, да се въведе надценка върху млечните продукти, внасяни от Европейския съюз и страните, подписали споразумението ЦЕФТА, както и сегашната субсидия на крава да се увеличи, обобщава БТА. 

За движението на тежкотоварни автомобили по "Тракия" в петък и събота 

Движението на тежкотоварни автомобили над 12 т в участъка от петия до 23-ия км на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас ще бъде ограничено за няколко часа в петък и събота. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация е поради очаквания интензивен трафик в края на седмицата. 

Ограничението ще е в сила в петък, 19 май, от 12:00 до 20:00 часа и в събота, 20 май, от 8:00 до 14:00 часа. 

В момента движението по мостовото съоръжение при 20-и км в посока Бургас се осъществява само в изпреварващата лента. Съоръжението се нуждае от авариен ремонт и трафикът е ограничен в активната и аварийната лента за извършването на подготвителни работи за предстоящ ремонт на пътната плоча на селскостопанския подлез при 20-ия км на автомагистралата, припомнят от АПИ.

За тежкотоварния трафик е осигурен обходен маршрут по първокласния път София - Пловдив. Моторните превозни средства над 12 тона ще се отбиват при петия км в посока Бургас на автомагистрала "Тракия" по пътната връзка с първокласния път и ще се връщат на магистралата през пътен възел "Вакарел" - при 23-тия км. 

До 19 май движението по магистралата при 119-ия км в посока Бургас ще се осъществява само по изпреварващата лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка, съобщават още от АПИ.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати