Анализи Новини

Древната столица на Монголия пленява

   
Древната столица на Монголия пленява

Каракорум е известен с много имена. Някога дом на най-известния хан в света, този древен град бързо се превръща в една от най-важните и прогресивни точки по Пътя на коприната. Намиращ се в провинция Övörkhangai, Каракорум и околните му пейзажи са сред най-добрите места за посещение в Монголия днес.

Разположен само на 350 километра от Улан Батор - съвременната столица на страната, пътят до Каракорум е задължителен за всеки турист в Монголия не само заради красотата, но и заради историята си.

Това е същият този път, по който някога са пътували турци, китайци, уйгури, согдийци, унгарци, гърци, арменци, алани и грузинци. Всички те се занимават с търговия с коприна, подправки, чай, слонова кост, памук, вълна и благородни метали, както и с идеи.

Поради това Каракорум бързо се превръща в място, на което културите се преплитат и се научават да живеят в хармония една с друга. Въпреки много от конотациите за Чингис хан и неговата империя, Каракорум е град, изграден върху разбиране и приемане.

Това е място, на което са приети различни религиозни практики - с най-малко 12 различни езически храма, две джамии, църква и поне един будистки храм, разположени зад стените на града.

Славата на града обаче трае кратко. Кублай Хан премества столицата на империята в Пекин само 50 години след началото на развитието на града. Със суров климат и уязвим на атаки, жителите му скоро го напускат и Каракорум бързо се превръща в купчина развалини.

Това, което виждаме днес, може да не прилича на велик град, но след обещанието на президента на Монголия да съживи този културно значим район през следващите години, се задава по-светло бъдеще на хоризонта. Но дори и днес има много причини да посетите Каракорум.

Пъзел на миналото на Монголия

Като страна с номадска култура, Монголия няма много следи от миналото си, запазени до днес. Голяма част от историята на монголите - като една от най-големите и могъщи империи в света, е мистерия, чийто пъзел все още се сглобява, разказва CNN Travel. Освен „Тайната история на монголите“, не са останали много писмени разкази за империята. Археологическите обекти около Каракорум все още запълват много празни места.

Разкопките в и около града разкриват павирани пътища, останки от тухлени и кирпичени сгради, системи за подово отопление, печки, доказателства за обработката на мед, злато, сребро, желязо, стъкло, скъпоценни камъни, кости и брезова кора, както и монети от Китай и Централна Азия, керамика и четири пещи. Много от тези открития и историите около тях могат да бъдат намерени в музея Каракорум - елегантна и модерна атракция в сърцето на града.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flo Tours (@flotours)

Никой от артефактите и изложбите обаче не е толкова завладяващ, колкото приказката за Сребърното дърво – някога богато украсен фонтан, който е бил центърът на монголската столица. Според легендата, дървото било украсено със сребърни плодове, от които се течали различни алкохолни напитки, включително ферментирало кобилешко мляко (айраг), оризово вино и медовина, за да нагощават внуците на Чингис хан и гостите им. Сребърното дърво така и не е открито, като се смята, че е разглобено и разграбено по време на едно от нападенията над града, но историята за него е достатъчно колоритна.

От руините се издига будистки храм

През 1585 г., когато Каракорум е изоставен, спасението на града идва под формата на будистки манастир, поръчан от тогавашния монголски принц. След срещата си с третия Далай Лама той обявява тибетския будизъм за държавна религия в Монголия и изгражда Erdene Zuu - първия будистки манастир в страната.

По време на съветските чистки от 30-те години на миналия век самият Сталин спасява няколко от основните храмове от унищожение, наричайки ги символи на религиозната свобода. Манастирският комплекс впоследствие е превърнат в музей. След разпадането на Съветския съюз манастирът отново работи, но не и с миналата си слава. В своя пик той е дом на повече от 100 храма, около 300 юрти и резиденция за 1000 монаси. 

Днес Erdene Zuu е един от най-свещените храмове в Монголия, като практикуващите будизъм монголци дават обет да посетят комплекса поне веднъж в живота си. Храмът Laviran в задната част на комплекса е мястото, на което кмогат да бъдат намерени монаси, пеещи, свирещи на различни инструменти и провеждащи свещени четения всеки ден.

Запазване на древните традиции

Друг акцент в Каракорум е центърът за монголска калиграфия Erdenesiin Khuree – една от най-добрите причини да посетите Монголия, особено това лято. Разширен неотдавна и предлагащ по-широк набор от семинари и изложби, той се фокусира върху популяризирането на всички аспекти на монголското наследство.

Това лято в него ще се провеждат концерти с традиционна монголска музика, както и майсторски класове по khoomei - традиционно монголско гърлено пеене. През септември центърът планира да отвори работилница за керамика.

Къде да отседнете в Каракорум?

Каракорум често е спирка по маршрута към други дестинации, но този богат на култура град заслужава по-голямо внимание. Посетителите му трябва да планират поне два дни за проучване на древния район. Можете да отседнете в хотел Ikh Khorum, който разполага с 27 стаи, сауна, ресторант, бар и салон. Той е на пешеходно разстояние от манастира Erdene Zuu, музея Karakorum и калиграфския център Erdenesiin Khuree. Ако изберете къща за гости Silver Tree, ще се чувствате все едно отсядате в местен дом. Това е семеен бизнес, предлагащ престой в юрта, индивидуални стаи и ресторант. Това е и първата сграда в Монголия, използваща отоплителна система на биогаз.

За автентично изживяване, Anja Camp е един от най-добрите в Каракорум, предлагащ био и здравословни ястия от тяхната трисезонна оранжерия, както и акцент върху екопроекти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANJA CAMP (@anja.camp)

Лагерът и неговите основатели стартират инициатива по отглеждането на морски зърнастец, за да спрат ерозията на почвата, като използват растенията за приготвянето на различни продукти. Сред тях са козметични кремове, ликьори, органични сокове, органично масло и – любимия на Монголия – чай от морски зърнастец.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати