Новини Транспорт

Купувайте самолетни билети в неделя, но летете в сряда

   
Купувайте самолетни билети в неделя, но летете в сряда

Търсещите най-изгодните оферти за самолетни билети трябва да резервират полети в неделя и да летят в сряда. Проучване на Expedia анализира милиони полети и установява, че резервирането на пътуване в последния ден от седмицата може да намали цената на билета с до 15 процента. За сравнение, ако го купите в петък, полетът ви може да е по-скъп с около 5 процента, тъй като цените растат заради планиращите в последния момент ваканция за уикенда.

Анализаторите установяват още, че тези, които планират пътуването си в сряда, в сравнение с неделя или понеделник, спестяват до 15 процента при вътрешни полети и 10 процента при международни пътувания. Експертите препоръчват още билет да се резервира поне един месец предварително, когато става дума за пътувания в САЩ.

Най-добрият период за закупуване на билети за полети, осъществявани във вътрешността на Щатите, е между 28 и 35 дни преди те да бъдат осъществени. Ако резервирате билети между три и половина и шест месеца предварително за пътуване в САЩ, обаче ще платите повече.

При международни пътувания експертите препоръчват да се резервират полети поне шест месеца предварително - което може да спести на пътниците 10 процента спрямо тези, които купуват в рамките на два месеца преди пътуването.

Добре е да избирате и „непикови“ дати, както и пътувания в разгара на лятото. Съветите на експертите идват на фона на повече от 30- процентно поскъпване на вътрешните полети в САЩ през последната година. Международните полети пък са с цели 200 процента по-скъпи, сочат данни на Американската автомобилна асоциация. Ръстът в цените е налице, въпреки спада в стандартите. Според данни на Daily Mail от миналия месец, закъсненията са достигнали десетгодишен връх.

Данни от платформа за проследяване на полети показват, че шокиращите 21.4 процента от полетите през последната година са закъснели средно с 50 минути. Проблемът ще се задълбочи това лято, тъй като се очаква огромен ръст в пътуванията.

Заетите в авиационната индустрия намаляха наполовина по време на пандемията, а с отпадането на ограниченията се оказа, че компаниите не могат да назначат достатъчно персонал, за да се справят със скока в търсенето.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати