Новини Събития

Шест дестинации за всички, които не понасят туристи

   
Шест дестинации за всички, които не понасят туристи

Тълпите от шумни, бързащи и нетърпеливи туристи могат да превърнат и най-райското място в същински ад, а Европа е континентът, на който това се потвърждава в особено силна степен. Неслучайно, от Амстердам до Венеция – едни от най-популярните дестинации, призовават за ограничения в броя на чуждестранните посетители и дори налагат санкции за определено поведение. Северноиталианският регион Трентино-Алто Адидже е най-новото място, където се въвеждат такива правила.
Миналата година той е посетен от 34 милиона души. Домът на Доломитите вече е "достигнал предела" на туристите, които може да приеме, пише Euronews. Но не се притеснявайте – ако и вие не понасяте тълпите от туристи, има много други възможности. Заменете горещите точки в Европа с тези шест дестинации, които със сигурност ще ви харесат.

За бурен нощен живот – сменете Амстердам с Лайден

На Амстердам му писна от "неудобни туристи". Миналата година той стартира "кампания за възпиране", за да държи лошо възпитаните посетители надалеч. Затова Euronews предлага да посетите близкия Лайден. Градчето може да се похвали с криволичещи водни канали, очарователни къщи и ресторантчета - без тълпи, които да ви изнервят. Разходете се с велосипед по зелените улици, с след това се насладете на халба бира в местната кръчма.

Лайден е известен със своя университет, който е най-старият в Нидерландия, а студентският живот поддържа заведенията пълни. Освен това, ако толкова държите да отидете до големия град, има чести директни влакове до Амстердам и Ротердам.

Девствените гори на Словения впечатляват колкото Доломитите

През 2022 г. 34 милиона туристи са посетили малкия регион Трентино Алто Адидже в Северна Италия. Тази седмица властите обявиха, че ограничават достъпа до езерото Брайзевил - един от най-популярните обекти в региона. Домакините в Трентино може да не са съвсем гостоприемни, затова отскочете до Юлийски Алпи, които са съвсем наблизо. Тази извисяваща се планинска верига се простира на територията на Словения и може да се похвали с едни от най-живописните пейзажи в Европа - от кристално чистото Бохинско езеро до заснежените върхове.

В националния парк Триглав можете да къмпингувате. Популярни места са Камп Даница, Камп Корита и Камп Езеро. Ако дивото пребиваване не е по вкуса ви, в региона има и много луксозни хотели. Още по на юг - извън планините, можете да посетите девствената гора Крокар, букова гора с площ 75 хектара, оцеляла през ледниковия период. Тя е обект на ЮНЕСКО и е едно от последните места в Европа, където мечки, вълци и рисове се разхождат на свобода.

Калабрийска Dolce Vita вместо лудницата на Амалфи

Италианското крайбрежие Амалфи се слави с тюркоазените си води и вилите в бонбонени цветове, кацнали по скалите, но също и с групите туристи, които се тълпят по тесните и криволичещи пътища. Крайбрежието от Палми до Баняра предлага локации, на които ще се насладите на истински Dolce Vita. 
Един от пътищата минава покрай живия вулкан Стромболи. Ривиера дей Седри, Коста Дели Деи и Коста Виола са обърнати към блестящото Тиренско море и предлагат спираща дъха панорама. Планините и боровите гори на Палми впечатляват със свеж въздух и древни пешеходни маршрути, които се вият през невероятния пейзаж. Ако пък сте любители на гмуркането, тук има известен център за гмуркане, от който можете да изследвате водните дълбини на Виолетовия бряг.

За тапас без тълпи – Сан Себастиан вместо Барселона

Каталунската столица предлага бурен нощен живот, невероятна архитектура и вкусна храна. Но при близо 32 милиона посетители годишно на местните жители им е омръзнало от тълпите туристи. Градът е ограничил размера на групите и е забранил използването на мегафони от екскурзоводите. За да опитате нещо различно, може да се разходите до Сан Себастиан. Този град е известен със своите тапас пинчо, които се сервират в традиционните барове в стария град. Опитайте някои от местните ястия в някой от ресторантите на града, които имат общо 18 звезди Мишлен.

Магичните плажове в Източна Европа не отстъпват на Испания

Испанският остров Лансароте обяви, че е "пренаситен с туристи район", а Майорка планира да определи таван от 430 000 туристически легла на целия остров. Но ако сте зажаднели за слънце, има много възможности, които не са в Испания.

Албания има 450 км зашеметяваща брегова линия, голяма част от която е почти нетуристическа. Албанската ривиера се простира от Влоре до Ксамил, където можете да откриете тюркоазени води и три малки острова на разстояние за плуване. Крайбрежието е осеяно с борови гори и златни пясъци. А ако търсите нещо по-оживено, посетете Dhërmi - един от най-дългите и популярни плажове в Албания.

Очарованието на Генуа може да замени Венеция за любителите на изкуството 

Каналите на Венеция често са задръстени от туристически гондоли, а растящите цени на наемите прогонват и последните местни жители. Властите изпробват различни ограничения, за да овладеят проблема, но милиони туристи продължават да прииждат целогодишно.
За по-различно преживяване, опитайте Генуа. Пристанищният град няма канали, но има същите тесни средновековни улички.

Подобно на Венеция, има богат избор за присрастените към култура и изкуство. Генуа е пълен смузеи, много от които се намират в старинни сгради, които са също толкова красиви, колкото и шедьоврите вътре. Посетете музеите Strada Nuova, съставени от три съседни палацои отделете нужното внимание върху творчеството на генуезките майстори в Palazzo Spinola.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати