Новини Събития

Гостите на събития в Двореца в Балчик вече дължат 15 лева за преминаване по алеите

   
Гостите на събития в Двореца в Балчик вече дължат 15 лева за преминаване по алеите

Собствеността в Архитектурно-парковия комплекс "Двореца" от години е поделена между Министерството на културата и Софийския университет "Св. Климент Охридски". С решение на Министерския съвет от 7 април 2011 година под юрисдикцията на културното министерство се оставя сградният фонд, а останалата част от комплекса се предоставя за ползване на Университетската ботаническа градина. Това от своя страна доведе до появата на две каси на входа на "Двореца", както и до поредица от спорове и претенции и от двете страни, съобщава БНР.

През последните години все повече двойки решават да сключат своя брак на изнесен ритуал именно в "Двореца" в Балчик, като наем за Нимфеума и организацията на събитието се заплаща на Държавния културен институт "Двореца", тоест на Министерството на културата. От тази година обаче Университетската ботаническа градина също иска заплащане под формата на такса за всеки от гостите на събитието, както и допълнителна такава, ако младоженците желаят да си направят фотосесия.

"Двореца" в Балчик удивлява с красотата си всеки посетител и за щастие се радва на огромен интерес както от българските, така и от чуждите туристи по Северното Черноморие. Цветните градини, красотата на старинните постройки, невероятната природа наоколо привличат и все повече млади хора, които искат да сключат своя брак там.

Обикновено организацията започва поне една година по-рано, заплаща се дължимата такса на Държавния културен институт, подготвят се всички детайли. И така до заветната дата, когато обаче се оказва, че младоженците и всички останали гости дължат по 15 лв. такса за преминаване по алеите, за да достигнат до Нимфеума, разстояние от около 50 метра. Точно това се случва миналата неделя, разказва управителят на ресторанта в "Двореца", където е било и щастливото събитие, Сергей Георгиев пред БНР.

На 16 януари тази година Ботаническата градина изпраща съобщение до Държавния културен институт "Двореца", както и до всички сватбени агенции, в което заявява претенциите си да започне да взема входна такса от гостите на частни събития като сватби, кръщенета и други. Причината обяснява ръководителят на Ботаническата градина Валя Машкарова.

По думите на Валя Машкарова служителите на Културния институт "Двореца" е трябвало да уведомят младоженците за исканата от тях входна такса предварително.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати