Анализи Новини

Черна гора - средновековни градове и лъскави яхтени пристанища

   
Черна гора - средновековни градове и лъскави яхтени пристанища

Събуждате се в лятна средиземноморска сутрин и още с отварянето на очите си се наслаждавате на хипнотизираща гледка към мачтите на луксозни яхти.

Елегантни суперкораби в метални оттенъци са плътно притиснати един до друг, а корпусите им отразяват слънчевите лъчи в пристанищните води, докато собствениците им се разхождат и пазаруват в местните бутици.

Това не е Монте Карло, а Черна гора - малка държава, притисната между Хърватия и Албания, на 560 км източно през Адриатика от Италия, пише Daily Mail.

На север планините се спускат до подобни на фиорд нефритени заливи, напомнящи за Нова Зеландия или Норвегия. По-на юг широките, златни пясъци напомнят за Турция.

Страната е едно от най-добрите предложения за слънчева ваканция в Южна Европа, така че няма нищо странно във факта, че привлича изобилие от чуждестранни инвестиции.

Китай отпусна заем от 1 милиард долара за строителството на нова спорна магистрала, която да свързва Черна гора със съседна Сърбия. Хотел Regent Porto Montenegro пък е част от луксозен жилищен комплекс близо до Тиват, собственост на Investment Corporation of Dubai.

Стаите му предлагат великолепен изглед към прекрасния залив Бока, а в ресторант Murano се сервират модерни средиземноморски ястия.

В заведенията на яхтеното пристанище на Тиват бутилираните местни бири се продават за €3.65, пиците струват €8 в оживения ресторант Roberto's Mare, а паста и ризото можете да хапнете за €10 в Navale Kitchen & Бар.

40-минутно пътуване с кола ще ви отведе на юг до Будва - моментна снимка на Черна гора в цялата й красота, с блестящи сини адриатически води и каменисти плажове от едната страна и планински заснежени върхове от другата.

Със своите покрити с лишеи стари каменни улици, червени покриви и древни църкви, централната част на Будва напомня за средновековната Венецианска република, властвала някога в района.

В разгара на лятото, когато тълпите от туристи изобилстват, местните заведения предлагат бира Guinness и палачинки с Nutella.

На същото разстояние северно от Тиват е Котор – някогашна военноморска база, вклинена между извисяващи се върхове и дълбок залив. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство и се налага да си напомняме, че не сме в Италия, докато се разхождаме из уличките му.

Тръгвайки на запад по брега, стигате до град Пераст, от който лодки се движат до Богородица от скалата - островче, кацнало във водата точно срещу него.

Неговата църква със син купол е красива и обсипана със сребърни оброчни дарове, оставени от страхуващите се от бури моряци през вековете.

Семейно управляваното лозе Savina, над залива Бока, пък произвежда едни от най-добрите вина в Черна гора.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати