Събития

Приморско открива летния сезон на 24 май с прогнози за повече туристи от Централна Европа

   
Приморско открива летния сезон на 24 май с прогнози за повече туристи от Централна Европа

Приморско ще открие летния туристически сезон на градския си празник, 24 май. През тази година курортното селище ще посрещне туристите с ремонтирани улици, подменено осветление, повече паркоместа, иновативни съоръжения за улавяне на морски отпадъци и нов център за Спешна медицинска помощ. Редица подобрения в инфраструктурата са извършени и в град Китен. В двата града през този сезон ще бъдат налични над 200 нови паркоместа, съобщиха от Община Приморско. На финална права е и реализацията на първия етап от проекта за брегоукрепване на активизирало се свлачище в крайбрежната зона на Китен. 

Новият Център за спешна медицинска помощ, който ще заработи това лято в общинския център, ще обезпечи грижата за хората в региона и туристите, които през летните месеци надвишават 90 000 души, посочиха от администрацията на кмета д-р Димитър Германов. Припомняме, че Център за Спешна помощ вече откриха в Созопол, а съвсем скоро предстои и откриването на такъв в Царево. Трите центъра се реализират със средства от държавата след подписано споразумение с УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", който ще ги обезпечи с кадри и допълнителни екипи през летните месеци. 

"Грижата за здравето и сигурността на хората е наш основен приоритет и сме благодарни и щастливи, че след години на целенасочени постъпки и усилена работа от наша страна държавата в лицето на Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Областния управител, оцени сериозната необходимост и намери решение за откриването на Филиал на спешна помощ тук", заяви д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско, цитиран от прессцентъра на Общината. 

По думите му, миналата година Община Приморско е отчела рекорден сезон с над 60 на сто увеличение в нощувките, спрямо предкризисната 2019 година, за което съществен принос е имаше настаняването на украински граждани.

"За този сезон предварителните индикации от хотелиерите и туроператорите са положителни, с тенденция за убедително завръщане на летовниците от Централна Европа, както и за повече български гости, което е изключително ценно и важно за нас. Сега трябва да ги посрещнем подобаващо, което е споделена отговорност на общината, туристическия бранш, местния бизнес и хора", уточни д-р Германов. Община Приморско е в постоянен диалог с туристическия бранш, концесионерите и наемателите на плажовете за постигане на ефективно взаимодействие преди началото на летния сезон. Според предоставената от концесионерите и наемателите информация се извършват всички необходими подготвителни дейности, като не се предвижда увеличение на цените за чадъри и шезлонги или промени в "свободните зони" спрямо миналата година. 

За да се осигури допълнителна стойност за преживяването на летовниците, както и за да се намерят варианти за удължаване на сезона, в Община Приморско е планиран богат календар на културни и спортни събития. Сред тях са международните фолклорни фестивали, магичният оперен фестивал, който се провежда през август с естествените декори на тракийското светилище Бекликташ, и все по-популярното състезание по ултра крос триатлон "Лъвско сърце" през септември.

Покани за събитието по откриване на летния туристически сезон на 24 май са изпратени до министъра на туризма д-р Илин Димитров, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и областния управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати