Анализи Хотели

Евростат: Най-малко туристи избират хотелите на София

   
Евростат: Най-малко туристи избират хотелите на София

Свръхтуризмът се превръща във все по-гореща тема, като много популярни дестинации въвеждат строги правила, за да ограничат броя на туристите. Това може да ви изправи пред труден избор къде да почивате това лято и кои места да избягвате.

Преди броени дни ви представихме данните, които Euronews публикува, разкривайки столиците, коитопосрещат най-много посетители на жител. Амстердам излезе начело като най-пренаселената европейска столица, следван плътно от Дъблин и Талин. Най-малко пренаселените градове се оказаха Берлин, Мадрид, Брюксел и Будапеща.

Но колко от тези посетители остават да пренощуват? Докладът на Евростат за нощувките в туристически обекти, може да помогне да се отговори на този въпрос. Ето как се представят европейските столици при сравнението на нощувките на посетителите - резултатите рисуват изненадващо различна картина от тази на посетителите на един жител.

Кой европейски град посреща най-много посетители с нощувка?

Париж е начело по брой регистрирани нощувки. През 2019 г. във френската столица са били реализирани 43,2 милиона нощувки в туристически обекти. На второ място се нарежда Берлин с 33,2 млн. нощувки, следван от Мадрид с 28,9 млн. нощувки.

София е с най-малък брой нощувки в туристически места за настаняване, с 1,2 милиона нощувки годишно. Рига (2,2 млн.) и Вилнюс в Литва (2,3 млн.) също се нареждат по-надолу в списъка.

Кой град е с най-висок "интензитет на туризма"?

За да разгледаме тези цифри в контекст, трябва да се вземе предвид населението на всеки град. Разглеждането на "интензивността на туризма" - съотношението на нощувките в туристически обекти, спрямо общия брой на постоянно живеещите в района - дава по-ясна представа за това кои градове са най-пренаселени.

Париж отново е на първо място в списъка и в тази категория. През 2019 г. туристите са имали 19,9 нощувки в Париж на жител, следвани от Прага с 14,1 нощувки. В Берлин, туристите са прекарали 9,3 нощувки на жител, във Виена, - 8,9 нощувки, а в Осло - 8,2 нощувки.

София и турската столица Анкара са с най-малък брой нощувки, прекарани в туристически обекти, на жител - 0,9 нощувки. Този показател е 7,4 нощувки в Амстердам, 7,1 нощувки в Лисабон, 4,4 нощувки в Мадрид, 3,7 нощувки в Рим и 3,4 нощувки в Дъблин.

В коя държава от ЕС е най-високият интензитет на туризма?

На национално равнище интензивността на туризма е най-висока в Исландия - 23,5 нощувки в туристически обекти на жител годишно. На второ място се нарежда Хърватия с 22,4 нощувки, а в Румъния се падат едва 1,5 нощувки на жител.

В Австрия това съотношение е 14,4, в Гърция - 13,4, в Испания - 10, във Франция - 6,6 и в Германия - 5,3. В ЕС като цяло средното съотношение е 6,4 нощувки на жител.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати