Анализи

Къде в Европа е най-пренаселено с туристи?

   
Къде в Европа е най-пренаселено с туристи?

Били ли сте във Ватикана?

Видяхте ли изобщо нещо от Микеланджело и Сикстинската капела, или вниманието ви беше напълно обсебено от заобикалящата тълпа, която ви влуди до степен да не възприемате нищо друго?

А случвало ли ви се е нещо подобно дори на открито в някой от най-популярните за туристите градове - да не можете дори да се движите със собствено темпо край най-ключовите забележителности и из тесните улички из центъра, защото има прекалено много хора?

Свръхтуризмът е в състояние да унищожи удоволствието от всяка почивка и да превърне и най-живописното място в кътче от ада. Ако съдим по 2022 г., след 2 г. пауза, той се връща с пълна сила и това лято положението най-вероятно ще е още по-зле.

Затова може би е добра идея да знаем кои са най-претъпканите откъм туристи градове и забележителности в Европа, за да можем да ги избягваме, както и да се насочим навреме към алтернативни дестинации.

Според проучване на британския портал за резервации на почивки Holidu, при което са сравнени статистическите данни за годишния брой посетители с този на населението, най-пренаселеният откъм посетители град в Европа е Дубровник в Хърватия. Там на един жител се падат средно по 36 туристи.

Спрямо броя на жителите си, Дубровник посреща най-много туристи.Снимка: iStock
Спрямо броя на жителите си, Дубровник посреща най-много туристи.

Анализът е направен през 2022 г., но данните за него са от 2019 г. заради спирането на пътуванията след това заради пандемията. Това може да обясни и водещата позиция на града на Адриатическо море, който стана особено популярен покрай "Игра на тронове" и факта, че част от снимките на сериала са правени в стария град на Дубровник.

Най-тежко е положението в града през юли и август, затова ако все пак твърдо сте решили да го посетите, е по-добре да отложите пътуването за септември и дори октомври или за пролетта догодина.

Вторият най-пренаселен от туристи град в Европа не е изненада - това е Венеция, където на един жител се падат 21 туристи. Интересно е обаче, че същото е съотношението и в старинния Брюж в Белгия и на остров Родос в Гърция.

Проблемът на Венеция е голям и известен отдавна, включително градът планираше да въведе такса за туристите от круизните кораби. Засега такава още няма, но все пак е по-добре да посетите града на каналите през есента, ако изобщо искате да видите Венеция, а не тълпите на Сан Марко.

"Пътувай умно" е поредица на webcafe.bg, в която се стараем да помогнем с практически съвети на изкушените да пътешестват и опознават света. Екипът ни - също като вас - обожава да скита по непознати места, и ще сподели всички известни ни трикове, с които да улесним и начинаещи, и заклети пътешественици.

В столицата на Исландия - Рейкявик, на 1 жител се падат 16 туристи. Страната е изключително популярно място за пътуване в последните години, а градът е със сравнително малко население - 120 000 жители, откъдето идва и челното ѝ място в класацията.

Във Флоренция на един местен се падат по 13 туристи, в столицата на гръцкия Крит - Хераклион - също. Следват Амстердам, Дъблин, Талин със съответно 12, 11 и 10 туристи на един жител.

Номинално това не са най-посещаваните градове в Европа. Най-много чужденци се стичат в Париж и Лондон - по над 19 милиона души, но и самите столици са големи мегаполиси и съотношението туристи към местни е съответно 9 към 1 и 3 към 1.

Рим посреща над 10 млн. туристи, а Прага - 9,6 - по данни от 2019 г. 

Очаквано, Париж е сред най-посещаваните градове.Снимка: Getty Images
Очаквано, Париж е сред най-посещаваните градове.

Посещавани, но не и пренаселени, са Будапеща, Мадрид, Берлин и Брюксел - там на един жител се падат по двама туристи.

Данните на компанията за статистически данни Statista пък дават и друга любопитна информация, от която също можем да извлечем съответните изводи - кои са най-често публикуваните в Instagram туристически забележителности в Европа. Айфеловата кула в Париж е тагвана най-много - над 7 млн. пъти през 2017 г. Следва Берлинската стена - 4,5 млн. пъти, Биг Бен в Лондон - 2,5 млн.

Париж присъства в класацията и с Нотр Дам - катедралата се е появила в Instagram също 2,5 млн. пъти. Особено популярни са и Октоберфест в Мюнхен, Колизеумът в Рим, Акрополът в Атина, Саграда Фамилия в Барселона, дворецът Алхамбра в Гранада, Испания и Бъкингамският дворец.

Проучване в социалните мрежи и търсенията в Google, цитирано от британския "Мирър", потвърждава, че най-популярните дестинации в Европа са Уиндзор и Биг Бен във Великобритания, Лувър, Айфеловата кула и Версай в Париж, Саграда Фамилия и Алхамбра в Испания, Колизеумът в Рим и Женевското езеро в Швейцария.

Което пък значи да имате едно наум, ако все пак сте се запътили натам. Може да се наложи да проявите доста търпение за идеалното селфи без натрапници наоколо.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати