Новини Събития

Дубай с нов рекорд - продаден е пясък за 34 млн. долара

   
Дубай с нов рекорд - продаден е пясък за 34 млн. долара

Незастроеният имот с площ от 2 276 кв. м беше продаден от Умар Камани, британски предприемач и съосновател на модната верига PrettyLittleThing. Има много неща, които можете да си купите за 34 милиона долара. В различни части на света за тази сума ще притежавате замък, луксозна вила на брега на океана или величествени имения, които се простират на километри. Може да си купите няколко мощни спортни автомобила Lamborghini или Rolls-Royce Phantoms. Може дори да имате собствен частен самолет.

А в Дубай можете да си купите купчина пясък. Добре, не просто купчина пясък.

Въпросният пясък е празен парцел на луксозния остров Джумейра Бей, който наскоро беше продаден за повече от 34 милиона долара - главозамайваща цена дори в част от света, където цените на недвижимите имоти могат да достигнат височината на небостъргачи, пише CNN.

Незастроеният имот с площ от 2 276 кв. м беше продаден от Умар Камани, британски предприемач и съосновател на модната верига PrettyLittleThing. Продажбата - за 125 млн. дирхама (AED) - бележи огромна печалба от 242% спрямо първоначалната му покупна цена от 36,5 млн. дирхама, или малко под 10 млн. долара, през 2021 г. Самоличността на купувача остава неизвестна.

Снимка: iStock by Getty Images

Парцелът е един от 128-те, които първоначално са били предоставени на изкуствения остров, който е свързан с континенталната част чрез мост . Рязкото покачване на цената му е отражение не само на устойчивостта на някои от недвижимите имоти в Дубай на низходящите тенденции в световните икономики, но също така, казват брокерите на недвижими имоти, на това за какво искат да харчат доларите си мегабогатите.

"Джумейра Бей е най-ексклузивният от ексклузивните", казва Андрю Къмингс от Knight Frank Dubai, агенцията за недвижими имоти, която се занимава с продажбата. "Той е предназначен за хората с изключително висока нетна стойност, които си задават въпроса: "Какво е най-доброто, което мога да получа?". Това е най-доброто в класа за местоположение и имоти в Дубай."

Луксът им отива

Островът с формата на морско конче разполага с петзвезден хотел, разработен в сътрудничество с италианската луксозна марка Bulgari, който беше открит през 2017 г. и веднага беше обявен за най-добрия нов луксозен хотел в света. На остров Джумейра Бей се намират и множество пясъчни плажове, както и пристанище за десетки яхти, ресторанти от висок клас, фитнес зала и спа център. В хотелския комплекс Bulgari се предлагат и ограничен брой луксозни апартаменти.

През 2022 г. два подобни парцела на острова са продадени заедно за 180 млн. дирхама, или малко над 49 млн. долара, което показва, че стойността на земята се покачва. "Земята е поскъпнала изключително много, не на последно място и заради местоположението, което е много близо не само до Bulgari, но и до Four Seasons, както и до центъра на Дубай и бизнес района", казва Къмингс. "Но също така и заради неприкосновеността на личния живот и ексклузивността, които се получават на остров, на който има само около 100 парцела, за разлика от място като Палм Джумейра, където има хиляди имоти."

Добре дошли в Лос Анджелис

Всъщност Палм Джумейра е може би най-известният от изкуствените острови в Дубай. Той е и най-големият изкуствен остров в света. Островът Джумейра Бей, от друга страна, е много по-малък, и се смята за по-ексклузивен. "Той наистина е за 1% от 1%, които строят своите домове или дългосрочни ваканционни жилища", обяснява Къмингс. "И видът на имотите, които се строят там в момента, не прилича на нищо, което сте виждали в Дубай. Джумейра Бей ще прилича повече на Бевърли Хилс или Лос Анджелис.

Снимка: iStock by Getty Images

Пазарът на недвижими имоти в Дубай напоследък е в подем, като през 2021 г. са извършени 93 продажби на имоти на стойност 10 млн. долара или повече, което е повече от предходните седем години, взети заедно, според Къмингс. През 2022 г. този брой е нараснал до 221 продажби. Тази година през първото тримесечие вече са извършени 88.

Пандемията е изиграла значителна роля за този подем. "През последните две години хората искаха да се преместят на по-просторни места, искаха да живеят на плажа", казва Къмингс. "Ако погледнете Ню Йорк, мнозина се преместиха в провинцията, същото е и в Лондон и други големи градове. В Дубай видяхме това, но също така и огромен приток на международни инвеститори, които бяха привлечени от невероятното справяне на страната с вируса, високия процент на ваксинация, безопасността и сигурността - но също така и заради начина на живот."

Какво можете да получите за 34 милиона долара

Първоначалните 128 парцела на острова са намалени до малко над 100, поради това, че някои купувачи са закупили повече от един, за да построят по-големи вили. Повечето от тях все още са празни, а според изчисленията на Къмингс в момента се обитава само един от всеки десет. Въпреки това той прогнозира, че тази продажба ще повиши допълнително стойността на парцелите - както и на тези от именията, които евентуално ще се появят на пазара, след като бъдат построени. "Имаме едно имение в процес на изграждане, което се очаква да бъде пуснато на пазара към края на годината и за което ще се искат вероятно над 100 млн. долара", казва той.

Текущите обяви показват празен парцел за продажба на остров Джумейра Бей за 90 млн. дирхама, или около 24,5 млн. долара. Апартамент с три спални и четири бани в комплекса Bulgari на острова се предлага за 60 млн. дирхама, или около 16,3 млн. долара.

Що се отнася до Камани, той вероятно не съжалява за загубата на парцела си - защото притежава идентичен такъв в непосредствена близост до него. Кой знае дали няма да продаде и него - на още по-висока цена.

"Той е поставил еталон", казва Къмингс, "така че сега може да постави още един рекорд."

Снимка: iStock by Getty Images


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати