Анализи Новини

Градовете с най-много небостъргачи

   
Градовете с най-много небостъргачи

Дубай и Ню Йорк са едни от градовете с най-много небостъргачи в световен мащаб, но нито един от тях не заема челната позиция в тази класация. Общо 12 от 25-те града с най-много сгради с височина от над 150 м се намират в Китай. Въпреки че само шест от сградите в Хонконг се извисяват над 300 метра, специализираният административен район е първенец по общ брой на небостъргачите. По последни данни там има 657 високи сгради спрямо 513 за Шънджън.

„Голямата ябълка“, както наричат Ню Йорк, се нарежда трети с 421 сгради над 150 метра, от които 16 над 300 метра.

Невероятното строителство в последното десетилетие нарежда Дубай на четвъртото място. Във вече бившето рибарско селце днес има 395 сгради над 150 метра и рекордните за света 28 постройки, извисяващи се над 300 м.  

Именно там се намира и най-високата сграда в света – Бурж Халифа (828 м). В топ 10 са още четири китайски града – Гуанджоу, Шанхай, Чонгкинг и Ухан. Между тях се нареждат японският Токио и столицата на Малайзия – Куала Лумпур. В общо 23 града по света има по над 100 сгради, смятани за небостъргачи, сочат данни на Visual Capitalist. Очаква се при завършването си Merdeka 118 в Куала Лумпур да се нареди на втората позиция сред най-високите сгради в света. Откриването на 679-метровата структура е планирано за идния месец.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати