Събития

Кито - първата столица, призната за световно наследство от ЮНЕСКО

   
Кито - първата столица, призната за световно наследство от ЮНЕСКО

Често смятан от пътешествениците като неудобно място за престой по пътя към Галапагоските острови, Кито е недооценен метрополис, толкова богат на история и уникални атракции, колкото прочутия архипелаг на Еквадор. Туристите, дали му шанс, бързо ще открият примамливо място, изпълнено с култура, еклектични музеи и вкусна кухня, голяма част от които могат да бъдат намерени в неговия забележително добре запазен исторически център, влязъл в списъка на ЮНЕСКО със световно куртурно наследство.

Ето някои от причините, поради които Кито заслужава да бъде много повече от спирка по пътя, представени от CNN Travel:

Поразителен Стар град

Издигнат върху пепелта на град на инките, историческият Стар град на Кито е основан от испанците през 1534 г. и остава един от най-големите и непокътнати примери за колониална испанска архитектура в южното полукълбо.

Историческият център е толкова впечатляващ и добре запазен, като, всъщност, е първата столица в света, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1978 г.

Най-добрият начин да разгледате Стария град - голяма част от който е пешеходна зона, е да започнете от магията на Plaza de la Independencia (или Plaza Grande, както е популярен сред местните жители).

На един хвърлей от президентския дворец, можете да станете свидетели на колоритната смяна на караула във вторник от 11 часа сутринта.

Площадът с палмови дървета е микрокосмосът на живота в Кито. Тук семействата обменят новини, докато децата им се гонят около главния фонтан, а групи от мъже се скупчват на пейките, за да играят карти, докато уличните артисти се борят за внимание.

Всред всичко това има улични търговци, които продават емпанади и резени манго, докато умело се вплитат в и извън тълпите.

Невероятни църкви

Откъдето и да тръгнете в историческия център, всеки завой по калдъръмена улица със сигурност ще ви отведе до някое забележително архитектурно чудо. Има обаче три църкви, които заслужават специално внимание.

Църквата и манастир на Сан Франциск е най-голямата колониална сграда в града и гледа към площад, който носи нейното име. По-скоро религиозен комплекс, в него се помещават католическа църква, манастир, огромна библиотека и музей.

Оживеният площад отпред пък е идеално място да опитате еквадорска улична храна, като maduros con queso и espumilla.

За спираща дъха панорама никой не може да се конкурира с неоготическата Basílica del Voto Nacional.

Украсена с фантастична колекция от гаргойли, базирани на еквадорски животни (включително игуани и пуми), тази завладяваща църква е най-високата базилика в Америка и предлага невероятни гледки към града и околностите.

Другата църква, която не трябва да пропускате, е бляскавата La Compañía. Отдавайки почит колкото към всичко, което блести, толкова и към Бог, пищният златен интериор ще ви порази.

Уникални музеи

Малко градове в Южна Америка могат да се похвалят с такава еклектична и интригуваща комбинация от музеи, каквато предлага Кито.

Музеят на предколумбовото изкуство Casa del Alabado се помещава в прекрасно имение от 16 век и представя произведения на изкуството, скулптури и текстил от различни местни популации на Андите.

Fundación Guayasamín е посветен на най-известния художник на Еквадор - Освалдо Гуаясамин. Разположен в бившия му дом, музеят преставлява смесица от негови работи и личната му колекция от предколумбови артефакти и религиозно изкуство.

За семействата, пътуващи с деца, единственият по рода си музей на водата Yaku не е за изпускане. Отчасти музей, отчасти воден парк, тази игрива образователна институция отдава почит на най-безценния ресурс на планетата.

Популярен сред местните, но до голяма степен пренебрегван от туристите, очарователният Museo del Pasillo е посветен на любимия музикален жанр на Еквадор.

Това пространство проследява музикалната история на страната, като показва всичко - от ръчно изработени инструменти до известни изпълнители. Музеят дори организира различни представления, включително караоке вечер с традиционни еквадорски песни.

Ароматите на Еквадор

Непринуденият и уютен ресторант Heladeria San Agustín работи повече от 150 години и се намира точно до централния площад. Особено натоварен е по обяд, когато се изпълва до краен предел с местни жители, желаещи да отдадат почит на традиционната еквадорска кухня.

Опитайте ceviche или seco de chivo (козе яхния). Може да изберете и дневно меню, което винаги е изгодно и включва основно ястие, напитка и десерт за под 12 долара. Мястото е известно и със занаятчийския си сладолед.

Restaurante Casa Gangotena сервира изискани ястия от Андите в луксозния бутиков хотел Casa Gangotena, разположен в красиво реставрирано имение.

Той се слави с едно от най-желаните менюта в града, гордеейки се с демонстрирането на богатството и разнообразието на еквадорската кухня.

Акцентите в менюто включват locro quiteño - традиционна супа, приготвена с картофи, царевица и сирене, както и bondiola -свинска плешка, маринована за 72 часа и поднесена с лавандула и балсамов оцет.

Обиколки с гид

Пешеходната обиколка на Metropolitan Touring, наречена Live Quito Like a Local, е чудесна за посетители, които имат само ден или два на разположение, за да разгледат града.

Това изключително изживяване предоставя поглед от първа ръка към страна на Кито, която обикновено не се вижда от туристите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати