Новини Събития

Министърът на туризма Илин Димитров и здравният министър Асен Меджидиев дадоха старт на сезона

   
Министърът на туризма Илин Димитров и здравният министър Асен Меджидиев дадоха старт на сезона

Министърът на туризма Илин Димитров и здравният министър Асен Меджидиев дадоха старт на сезона по Южното Черноморие в Приморско.

„Очакваме силен сезон с ръст на туристите между 5-7% спрямо предковидната 2019 г. Всички плажове имат готовност да отворят на 1 юни, като уверенията на концесионерите са, че няма да има скок на цените на чадърите и шезлонгите, специално по Южното Черноморие. Те ще бъдат на същите цени. От тук нататък трябва да покажем качествен продук. Знаете, че имаме рекорден брой плажове със „Син флаг”- 21 плажа и едно пристанище”, обяви министърът на туризма.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че концесионерите на плажовете в Приморско няма да повишат цените на чадърите е шезлонгите и те ще остават на нива от Лято 2022г.

„Днес отново имаме двоен празник – прекланяме се пред делото на Светите братя Кирил и Методий и пред българската просвета и култура и славянска книжовност. На този свят за всички българи ден Приморско отбелязва и своя патронен празник. Всяка година сърцата ни се изпълват с гордост, защото във времена на всички преходно около нас, какво по-устойчиво има от буквите, които всички ние пазим от 9-ти век. Във време на разделение какво все още успява да ни държи заедно – ако не словото, безсмъртните думи на Яворов, Ботев, Левски. Има ли някой от нас по-голяма сила от знанието? В Приморско знаем, че да празнуваме на този ден е не само привилегия, но и отговорност към святото наследство, което ни е завещано. Горди сме, че в нашата община няма нито едно дете, което не посещава училище или предучилищни часове. Дълбоко благодарни сме на нашите учители, които са пример и вдъхновение. Благодарим на всички, които развиват културата тук. Община Приморско оказва пълна подкрепа на шестте читалища в шестте населени места. Те събират стотици хора и продължават да поддържат духа ни високо. Искам да се обърна към децата – вчера в Лондон бе връчена най-престижната награда за литература “Букър“ – знаете който я спечели, това беше български писател. Трябва да запомним името на Георги Господинов. Искам да споделя с вас негови думи, изречени преди няколко години точно на 24 май: Първо се учим на буквите, за да четем книгите. А после книгите ни учат да четем всичко останало и най-първо себе си. Честит празник“, каза Германов преди началото на големия празничен концерт в откритата сцена до сградата на общинската администрация.

Стартът на сезона в Приморско беше даден и с откриването на Спешен център. Това се случва, след като миналата година мълния удари 18- годишна туристка, а линейката закъсня. Медицинският центръ ще обезпечи грижата както за хората в региона, така и туристите, които през летните месеци надвишават 90 хиляди души.

„Чувствам се щастлив да съм тук, тъй като нашия кабинет успя с огромни усилия да помогне Приморско да има филиал на Спешна медицинска помощ. Това не е само наша заслуга. Огромни усилия положи и областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова и кмета на Приморско д-р Димитър Германов. Пазете тези хора. Преди месец подписахме меморандум с общините Созопол, Приморско и Царево, болница “Пирогов“ и Министерството на туризма за подсигуряване на допълнителни екипи през летните месеци. Филиалът осигурява грижа за цялото население през цялата година. Ще има един стационарен и един мобилен екип дежурни. Отделно подписахме меморандум за подсигуряване на допълнителни кадри от Пирогов за летния сезон. Със сигурност през сезона, когато имаме покачване на туристите ще бъдат подсигурени екипи“, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„Това е най-българския празник. Поздравявам ви за празника на града. Приморско е една млада, но красива и с много екип, община. Тук работят най-отличните ми студенти. Благодаря на общината и общинските съветници за това, че работят неуморно. Да, днес откриваме центъра за спешна медицинска помощ. Това се дължи на 12-годишните усилия на кмета на общината г-н Германов. Благодаря и на всички жителите на Община Приморско. Когато дойдох тук за първи път като областен управител, за да чуя проблемите на хора в изнесена приемна, един от първите проблемите, които бяха поставени бе необходимостта от изграждане на Център за спешна медицинска помощ. Той вече е факт. Поздравявам Ви от името на вицепремиера Иван Демерджиев. С него имаме едно обещание към жителите на Приморско – изграждане на парк в Приморско, паметник на Тервел и храм. Ако времето ни стигне вярвам, че ще успеем да реализираме и тази мечта на жителите“, сподели областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати