Заведения Новини

Ресторантите на Salt Bae са истинска кухня на ада за персонала

  25.05.2023 12:13  
Ресторантите на Salt Bae са истинска кухня на ада за персонала

Нурсет Гьокче изглежда като предопределен да се нареди сред онези свръхпопулярни шеф-готвачи, които всеки познава.

През 2017 г. той става известен като Salt Bae, след като се снима как ръси страстно пържола със сол. Следва моментална слава и разрастване на веригата му ресторанти, в които отскачат имена като Леонардо ди Капиро, Лео Меси, Дейвид Бекъм, Джей Балвин и Риана.

В заведенията си Гьокче сервира стекове, облепени целите в ядивно злато, бургери за над 100 долара и баклава, отново облепена със злато.

В кухните на Salt Bae и сред служителите му обаче положението далеч не е толкова лъскаво и розово.

Важно е да отбележим, че от един ресторант за стекове и бургери Гьокче успя да разшири бизнеса си до 22 заведения на три континента. И то изключително скъпи заведения, които му носят приходи от над 27 млн. долара годишно. Само ресторантът на турчина в Лондон изкарва около 9,2 млн. долара на година.

Изданието Insider успява да говори с девет бивши служители на Salt Bae, които разкриват, че може би истинската "Кухня на ада" не е при Гордън Рамзи или при шеф Виктор Ангелов, а в ресторантите на Гьокче.

Работниците описват ресторантьора като разглезен, влюбен в собствения си образ човек, който има нездрава любов към лукса и показността. Някои го представят и като тиранин, който е вманиачен по печалбите, но в същото време е болезнено свидлив, когато трябва да плаща за чуждия труд.

"Неговият свят е само слава и мемета в Instagram", заявява един от бившите служители на Гьокче.

Той разказва, че Salt Bae всъщност отдавна не готви в собствените си заведения и ги посещава, само за да се снима със звездните посетители и да позира пред камерите.

Друга бивша служителка на Гьокче от лондонския му ресторант споделя за Insider, че когато започнала да обмисля дали да приеме работата при него, колеги я предупредили да стои далеч от заведенията на турския готвач. Тя обаче си казала, че е свикнала да работи в стресова среда и приела.

Ресторантът на Нурсет Гьокче в Лондон

Жената описва обстановката като "Игрите на глада" - никой от работниците не знае дали до края на деня няма да бъде ненадейно уволнен от Гьокче.

Допълва още, че Salt Bae има навика да наблюдава тайно готвачите и сервитьорите си и при най-малкия гаф да ги освобождава от работа. Една сервитьорка била уволнена на секундата, защото счупила чаша, а кандидат за салонен управител не бил нает, защото дошъл на интервюто с риза, която Гьокче не харесал.

Същата бивша служителка не крие, че турският ресторантьор ставал невероятно нервен и сприхав, когато заведението му е празно, например в следобедните "мъртви" часове.

Нурсет Гьокче успява да наложи и култура на сексизъм и пренебрежение към жените, третирайки ги като втора ръка хора и дискриминирайки ги по всевъзможни начини.

Това заявява друга бивша служителка на Salt Bae - барманка от ресторанта му в Ню Йорк. Тя обяснява, че докато мъжете сервитьори са длъжни да носят строги елегантни костюми, жените са принудени да са с разкопчани ризи и свръхкъси поли.

"Изглеждахме, сякаш отиваме на дискотека - разголени топове, къси поли, високи токчета", оплаква се барманката.

След като настоява пред мениджъра си да носи по-консервативна униформа - закопчана риза и дълъг панталон - тя е уволнена. Бившата служителка също така посочва, че не е рядкост жените в ресторантите на Гьокче да получават по-малко заплащане от мъжете, независимо, че вършат еднакво количество работа.

Всъщност тя не е единствената, която смята, че на работниците се заплащат несправедливо скромни заплати на фона на изключително скъпите менюта, които готвачът предлага.

В момента срещу Гьокче се водят общо седем дела за уронване на авторитета, психически травми, дискриминация по полов признак и неетично отношение на работното място.

Кристи Ройтер, адвокатка на готвача, е категорична, че това са скалъпени обвинения. За Insider и британския Independent тя подчертава, че в не много далечното минало клиентът ѝ е печелил подобни дела и че в момента се повтарят вече оборени в съда клевети срещу Гьокче.

Ройтер казва още, че не е рядкост популярни шеф-готвачи и техните елитни ресторанти да стават обект на недоброжелатели и Salt Bae не прави изключение.

Един от бившите служители на Гьокче възразява като казва, че луксът в ресторантите на турчина е пълна заблуда.

"Всичко - от салфетките, през сервизите, до месото - е дяволски евтино", категоричен е той.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати