Заведения Новини

Ресторантите на Salt Bae са истинска кухня на ада за персонала

   
Ресторантите на Salt Bae са истинска кухня на ада за персонала

Нурсет Гьокче изглежда като предопределен да се нареди сред онези свръхпопулярни шеф-готвачи, които всеки познава.

През 2017 г. той става известен като Salt Bae, след като се снима как ръси страстно пържола със сол. Следва моментална слава и разрастване на веригата му ресторанти, в които отскачат имена като Леонардо ди Капиро, Лео Меси, Дейвид Бекъм, Джей Балвин и Риана.

В заведенията си Гьокче сервира стекове, облепени целите в ядивно злато, бургери за над 100 долара и баклава, отново облепена със злато.

В кухните на Salt Bae и сред служителите му обаче положението далеч не е толкова лъскаво и розово.

Важно е да отбележим, че от един ресторант за стекове и бургери Гьокче успя да разшири бизнеса си до 22 заведения на три континента. И то изключително скъпи заведения, които му носят приходи от над 27 млн. долара годишно. Само ресторантът на турчина в Лондон изкарва около 9,2 млн. долара на година.

Изданието Insider успява да говори с девет бивши служители на Salt Bae, които разкриват, че може би истинската "Кухня на ада" не е при Гордън Рамзи или при шеф Виктор Ангелов, а в ресторантите на Гьокче.

Работниците описват ресторантьора като разглезен, влюбен в собствения си образ човек, който има нездрава любов към лукса и показността. Някои го представят и като тиранин, който е вманиачен по печалбите, но в същото време е болезнено свидлив, когато трябва да плаща за чуждия труд.

"Неговият свят е само слава и мемета в Instagram", заявява един от бившите служители на Гьокче.

Той разказва, че Salt Bae всъщност отдавна не готви в собствените си заведения и ги посещава, само за да се снима със звездните посетители и да позира пред камерите.

Друга бивша служителка на Гьокче от лондонския му ресторант споделя за Insider, че когато започнала да обмисля дали да приеме работата при него, колеги я предупредили да стои далеч от заведенията на турския готвач. Тя обаче си казала, че е свикнала да работи в стресова среда и приела.

Ресторантът на Нурсет Гьокче в Лондон

Жената описва обстановката като "Игрите на глада" - никой от работниците не знае дали до края на деня няма да бъде ненадейно уволнен от Гьокче.

Допълва още, че Salt Bae има навика да наблюдава тайно готвачите и сервитьорите си и при най-малкия гаф да ги освобождава от работа. Една сервитьорка била уволнена на секундата, защото счупила чаша, а кандидат за салонен управител не бил нает, защото дошъл на интервюто с риза, която Гьокче не харесал.

Същата бивша служителка не крие, че турският ресторантьор ставал невероятно нервен и сприхав, когато заведението му е празно, например в следобедните "мъртви" часове.

Нурсет Гьокче успява да наложи и култура на сексизъм и пренебрежение към жените, третирайки ги като втора ръка хора и дискриминирайки ги по всевъзможни начини.

Това заявява друга бивша служителка на Salt Bae - барманка от ресторанта му в Ню Йорк. Тя обяснява, че докато мъжете сервитьори са длъжни да носят строги елегантни костюми, жените са принудени да са с разкопчани ризи и свръхкъси поли.

"Изглеждахме, сякаш отиваме на дискотека - разголени топове, къси поли, високи токчета", оплаква се барманката.

След като настоява пред мениджъра си да носи по-консервативна униформа - закопчана риза и дълъг панталон - тя е уволнена. Бившата служителка също така посочва, че не е рядкост жените в ресторантите на Гьокче да получават по-малко заплащане от мъжете, независимо, че вършат еднакво количество работа.

Всъщност тя не е единствената, която смята, че на работниците се заплащат несправедливо скромни заплати на фона на изключително скъпите менюта, които готвачът предлага.

В момента срещу Гьокче се водят общо седем дела за уронване на авторитета, психически травми, дискриминация по полов признак и неетично отношение на работното място.

Кристи Ройтер, адвокатка на готвача, е категорична, че това са скалъпени обвинения. За Insider и британския Independent тя подчертава, че в не много далечното минало клиентът ѝ е печелил подобни дела и че в момента се повтарят вече оборени в съда клевети срещу Гьокче.

Ройтер казва още, че не е рядкост популярни шеф-готвачи и техните елитни ресторанти да стават обект на недоброжелатели и Salt Bae не прави изключение.

Един от бившите служители на Гьокче възразява като казва, че луксът в ресторантите на турчина е пълна заблуда.

"Всичко - от салфетките, през сервизите, до месото - е дяволски евтино", категоричен е той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати