Новини Турагенции

На разходка из единствената многоостровна дестинация на Малдивите

   
На разходка из единствената многоостровна дестинация на Малдивите

Съставени от повече от 1000 острова, разположени на 90 000 квадратни километра, Малдивите са страна като никоя друга.

По-голямата част от над 160-те курорта тук се намират на отделни острови, до много от които се стига с хидроплан от международното летище в столицата Мале.

Частен райски остров в страна, която е 99% вода, известна с някои от най-зашеметяващите крайбрежни пейзажи на планетата? Не е трудно да се привлекат туристите.

Но има няколко недостатъка. Отсядането на отдалечен остров може да ограничи възможностите за хранене. А пък възможностите да научите повече за историята на Малдивите и предизвикателствата, пред които е изправена като най-ниско разположената нация в света, са в сериозен недостиг.

Точно тук се намесва CROSSROADS Maldives. Само на 15 минути с моторна лодка от международното летище в Мале, това е първата многоостровна дестинация в страната, предназначена както за международни туристи, така и за местни жители, пише CNN.

Пристигащите спират в живописно яхтено пристанище, свързано с открита зона за хранене и търговия на дребно.

Оттам те се транспортират с електрическо бъги до един от двата курорта – SAii Lagoon Maldives, Curio Collection by Hilton или Hard Rock Hotel Maldives, които заемат свои отделни острови, свързани с тесни мостове.

Туристите могат да се насочат към SAii Beach Club - отделно място със собствен частен плаж и възможности за хранене.

Рядък шанс да научите повече за историята на Малдивите

Въпреки че зашеметяващите бели пясъци и сини води са това, което привлича повечето туристи към Малдивите, CROSSROADS се стреми да разкаже на посетителите обширната история на страната, която датира от 2000 г. пр. н. е., както и да им представи екологичните предизвикателства, пред които е изправена днес.

Тези проблеми намират място и в Maldives Discovery Center, разположен близо до яхтеното пристанище. Тук посетителите научават повече за културата, населението, историята и борбата с климата чрез поредица от цветни интерактивни дисплеи.

 

„Това е важно, защото Малдивите се смятат само за луксозна дестинация“, казва Мохамед Фираш, маркетинг и комуникационен мениджър на CROSSROADS Maldives. „Това обаче е и страна с богата история. Научаването й ще помогне за възстановяване на връзката между туризма и местните.“

CROSSROADS е вдъхновен от ролята на Малдивите като важна спирка на търговски пътища, свързващи Изтока и Запада през вековете.

Тази философия се пренася и в зоната за хранене. Тук се намира първият и единствен изискан ресторант в страната, посветен на малдивската кухня - Kalhu Odi.

Това е едно от повече от дузината различни заведения за хранене в CROSSROADS. Има също филиал на прочутото Ministry of Crab, Hard Rock Café, японски ресторант Nihonbashi Blue, индийския Kebab and Kurry и китайски ресторант Jiao Wu.

Тези, които имат нужда от повечко подправки, могат да се насочат към тайландския ресторант Kinkao.

Размножаване на корали в Центъра за морски открития

Подобно на повечето курорти на Малдивите, CROSSROADS има център за водни спортове за желаещите да карат джет или да се гмуркат в околните рифове.

В непосредствена близост до него е Центърът за морски открития, който предава на посетителите важността на устойчивите практики. Разсадник за размножаване на корали предлага втори шанс за живот на счупените парчета корали.

„Ние събираме счупените парчета от рифовете и след това ги докарваме тук“, обяснява изследователят Али Шаами, докато демонстрира процеса „Парчетата са залепени за мъртва скала. Ние го наричаме метод за прикрепване към камък. След седмица ги преместваме в лагуната на курорта.

Важно е, защото островите, океанът, рибите… цялото морско биоразнообразие е свързано с кораловите рифове. Ако нямаме коралите, нямаме красота или морски живот и тогава гостите не идват“, допълва той.

 

Според Световната банка, туризмът пряко и непряко представлява две трети от БВП на Малдивите.

Постигането на баланс между необходимостта да се приветстват туристите, като същевременно се опазват природните ресурси на страната, е постоянен проблем в тази държава с малко над половин милион души.

Като част от усилията да изпълни собствения си ангажимент за опазване на околната среда, CROSSROADS наскоро се превръща в най-новата дестинация на Малдивите, получила сертификат Green Globe (GGC) след строг одит за устойчивост.

Дестинация и за местните

В допълнение към SAii Lagoon и Hard Rock Hotel, CROSSROADS се готви да отвори трети курорт - SO/ Maldives, по-късно тази година.

Той ще включва селекция от 80 надводни и плажни луксозни вили. Междувременно, SAii предлага 198 апартамента и вили – както над водата, така и с достъп до плажа, докато Hard Rock Hotel има 178 стаи, включително семейни апартаменти, плажни и надводни вили.

Гостите на двата курорта могат да избират от различни планове за хранене, включително ол инклузив, който се предлага от повечето заведения на CROSSROADS.

Въпреки че пътуващите лесно биха могли да прекарат няколко дни в CROSSROADS, това е и чудесна възможност за посетители, които имат дълъг престой на летището.

Тези, които просто искат да го посетят за деня, могат да разгледат яхтеното пристанище, плажния клуб, зоната за търговия на дребно и заведенията за хранене, както и научните центрове.

Това включва и местните малдивци. „Това е първият проект, който е отворен както за местните, така и за туристите“, казва Фираш.

„Тъй като курортите на Малдивите са частни, местни и неотседнали в тях туристи нямат право да ги посетят, освен ако не си направят резервация. Реакцията на малдивците  от първото му отваряне през 2019 г. е впечатляваща“, казва той.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати