Новини

Разходите за туризъм са се увеличили спрямо миналата година

  27.05.2023 15:29  
Разходите за туризъм са се увеличили спрямо миналата година

Разходите за туризъм растат на годишна база. Това показват последните данни на Националния статистически институт, предава bTV. 

Средният разход на човек при пътуване с цел туризъм е 210 лева в страната и 707 лева в чужбина, показват данните на статистиката.

През същия период на миналата година средният разход у нас е малко под 200 лева човек, а в чужбина близо 685 лева. 

У нас най-голям е разходът за храна - близо 34%, а след това за транспорт и настаняване. В чужбина пък най-много средства отиват за транспорт, а след това се нареждат останалите разходи. 

Семейството на Лилия Стоянова ще почива в Гърция или Турция. Очаква цените да с по-високи с между 20 и 30% спрямо миналото лято. “Няма да са по-малко дни, няма и да се свали категорията, по-скоро ще се преориентираме към по-различен вид курорт от това, което сме ползвали предни години”, каза Лилия Стоянова. Туроператори отчитат, че тази година пакетите за Гърция и Турция са по-скъпи минимум с 10-15%. На родното Черноморие също има увеличение. Едноседмична почивка на 4-членно семейство у нас излиза средно около 1500 лева с нощувка и закуска.

"В зависимост от категорията на хотелите, от курортното място цените варират от 60 лева до 1500-2000 лева за 4-членно семейство за седем дни”, каза Деляна Цонева, хотелиер и председател на бургаската регионална туристическа камара.

Дни преди официалното откриване на плажовете, а ресторантите на брега на морето в Поморие се готви за първите гости. Сметките показват 10% по-скъпа храна.  "Порция сафрид 12 лева, бирата без аналог в целия свят - 3 лева. Така че това е 1,5 евро. Ако някъде някой успее да си намери на тази цена, лично аз ще го почерпя", казa Калоян Михайлов, управител на ресторант на брега.  

В съседно заведение Божидара Пенчева, която живее в Ирландия сравнява цените на порция лаврак. "В това заведение без гарнитура е 19 лева, а в Ирландия една порция лаврак колко струва 16 евро", добави тя.

И у нас, и в чужбина, туристите могат да се вместят в бюджета от миналата година, ако изберат стая без гледка към морето или по-евтин курорт например, посочват експертите. “Когато става въпрос за Северна Гърция да ние можем да имаме същите разходи каквито имаме по-българското Черноморие. В някои случаи може да бъде и по-евтино, но ако трябва да отидем на гръцките острови, тогава задължително плащаме два пъти по-скъпо от каквото и да намерим като скъпо в България”, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма.

Почивките в началото и края на лятото остават по-евтини, отчитат още експертите.