Анализи Новини

Полина Карастоянова: Туризмът има нужда от коренна промяна

   
Полина Карастоянова: Туризмът има нужда от коренна промяна

Екипът на Министерството на туризма и служебният министър Илин Димитров са изключителни професионалисти и много отдадени на туристическия сектор. Това каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова в предаването "Нюзрум“ на "Фокус“. 

Въпреки ограничените възможности, с които е разполагал служебният министър, той е успял само за няколко месеца да постигне много добри резултати, посочи тя.  

По думите й бюджетът, с който разполага Министерство на туризма, е крайно недостатъчен и трябва да бъде увеличен от 20 на 120 милиона лева. "Туризмът има нужда от коренна промяна на ролята и мястото, което заема в икономиката. Ние сме дали всички мотиви, аргументи, проекти и добри, убедителни причини защо трябва да се промени. Туристическият бизнес има модел на развитие, който е устойчив. Той стъпва на много ясни финансово-икономически аспекти“, заяви Полина Карастоянова.   

Тя посочи, че Румъния, Гърция и Хърватия вече получават и усвояват ресурси по Националните си планове за възстановяване и устойчивост в посока развитие на туризма си. "В края на 2024 г., когато изтича времето на тези специални програми, те ще бъдат светлинни години пред нас, защото дотогава ще са инвестирали в развитието на туристическия си бизнес десетки и стотици милиони евро. Ние пропуснахме тази възможност като държава. Ние от сектор "Туризъм“ смятаме, че това беше едно престъпление от страна на последния редовен кабинет спрямо туристическия сектор, защото тогава се прекрои Планът за възстановяване и устойчивост по начин, който остави туристическия бизнес без нито една стотинка. Надяваме се, че в следващия парламент ще има устойчиво мнозинство, което да компенсира това престъпление срещу туризма с други средства, които могат да бъдат от националния бюджет“, заяви д-р Карастоянова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати