Събития

Най-добрите плажове на остров Лимнос

   
Най-добрите плажове на остров Лимнос

Ако все още не сте избрали дестинация за лятото и отдавна мечтаете да проходите в кайт сърфа или уиндсърфа, активният сезон на егейския остров тече от май до октомври. Неподправената лежерна обстановка, разнообразната природа, селската идилия, гостоприемните таверни и най-вече свободният дух на Лимнос ще ви пленят завинаги.

Агия Сотира

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Започваме класацията с личния ни любимец, известен сред местните под името Агия Сотира. Плажът е изключително усамотен и научихме за него случайно от домакинята на къщата, в която бяхме отседнали. Действително никой от дългогодишните туристи на Лимнос не беше чувал за Агия Сотира и това ни заинтригува допълнително. Потеглихме към североизточния бряг на острова. Плажът се намира в района на село Плака, непосредствено до съвсем малко и скрито от плажа пристанище за лодки, от което го дели едва една скала с параклис на върха си.

Харизмата на Агия Сотира се крие в недокоснатата широка плажна ивица. Освен нас имаше не повече от 2 или 3 групи посетители. Тук ще имате възможност да се насладите на спокойствие и тишина. Важно е да отбележим, че поради дивия си характер плажът не разполага с каквито и да било заведения, санитарен възел, шезлонги и чадъри. Няколко дръвчета правят сянка, от която можете да се възползвате. Заредете се с храна и напитки, ако се насочите към Агия Сотира. Плажуването на Агия Сотира може да се съчетае с посещение на близката църква Agios Xaralampos, (в пр. на български "Свети Харалампий") и прилежащата таверна, от които в ясно време на хоризонта се открива гледка към планинския полуостров Атон.

Керос

Небезизвестният Керос бийч е кайт сърф и уиндсърф столицата на Лимнос. Тук ще откриете не една сърф школа, между които и българското училище Сироко. Десетките хвърчила, обагрящи небето, малките и големи сърф ентусиасти и плажната йога гарантират, че тук няма да скучаете.

Дългата ивица на Керос може да не се слави като най-красивата на острова, но определено е една от най-активните и младежки по дух. В единия край на залива са концентрирани спортните дейности, а в другия - среднощните, където барчето Фики Фики е домакин на тематични вечери и танци по пясъка под звездите. Освен това Керос е чудесна локация и за любителите на къмпингуването. На няколко километра по селския път се намират близките села Калиопи и Контопули, които също препоръчваме за отсядане и хапване. Любимото ни място за здравословна закуска в Калиопи е кафенето Sathiri, където можете да се заредите с енергия преди водните спортове в компанията на домашния любимец на заведението - любопитното пиле. А близката неангажираща таверна Danae впечатлява изгладнелите след дълъг ден на плажа туристи със разнообразното си дневно меню, при това на съвсем прилични цени.

Фанараки и Микро Фанараки

С един куршум получавате два плажа - Фанараки и Микро Фанараки. По-големият брат Фанараки се гордее със златист пясък, плитка вода и малка пещера отдясно на плажа, която можете да достигнете и изследвате с плуване. На лице са всички необходими удобства - шезлонги, волейболно игрище и водни спортове от заведението на плажа, което го прави чудесен избор за семейства.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

По-малкият Фанараки остава скрит от големия. Тръгнете по пътеката отляво на бара, която се движи по крайбрежието и открива превъзходни панорамни гледки и кътчета за отдих. След 5-10 минути ще стигнете до заливчето с дължина от 50 метра, по средата на което има малка удобна за скокове скала във водата. Разходете се още по пътеката, за да разгледате разнообразните дръвчета и храсти. Фанараки и Микро Фанараки се намират в района на Мудрос. А почетният жител на Лимнос - тюленът също живее наблизо.

Гомати

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

С пустинния си пейзаж Гомати е един от най-впечатляващите плажове на Лимнос. Разположен е в северната част на острова и се смята за плажа с най-големи пясъчни дюни в Гърция. Морското дъно на Гомати е достатъчно плитко за игра с деца във водата. А при добра прогноза бихте могли да покарате и кайтсърф.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Гомати се намира до близката пустиня Амотинес, където можете да се пързаляте по златисти пясъчни дюни и любувате на залязващото слънце. Мястото наистина е специално. Внимавайте с шофирането до Гомати и най-добре паркирайте малко преди самия плаж, където селският път ще ви отведе. Станахме свидетели на хитреци, които в стремежа си да стигнат непосредствено до самия плаж, бяха затънали в пясъка. Любопитно за Гомати е, че на върха на скалата в началото на плажа има останал стар танк, насочен към турския остров Гьокчеада, който се вижда в далечината.

Kokkinos Vrachos или Ред Рок бийч

 

 

Плажът Ред Рок, както името загатва, е дом на големи червени скали. По каменистата плажна ивица открихме някои от най-красивите и разноцветни плоски камъчета. До Рек Рок можете да стигнете от археологическите разкопки на древното селище Полиохни (един от най-значимите и стари градове в Европа, основан около 4000 г. пр. Хр.). От Полиохни завийте наляво и тръгнете по селския път.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Симпатичното барче Ред Рок, изработено от естествени материали, допълва чара и красотата на мястото, без да се натрапва на плажа с шезлонги. Под дърветата на заведението можете да се скриете от жаркото лимноско слънце и да се освежите със студена напитка. Останал извън полезрението на масовия турист, Лимнос носи усещането за простота и автентичност.

Полезно за Лимнос: билетите за автомобили на ферибота от Кавала са ограничени и често се запазват с месеци напред за уикенд дати. Островът е доста див и е препоръчително да имате кола на разположение.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати