Анализи Новини

Къде да отидем това лято: 12 идеи от CNN Travel

   
Къде да отидем това лято: 12 идеи от CNN Travel

Лято 2023 г. се очертава истински блокбастър за пътувания.

В световен мащаб пътешествията зад граница вече са на 80% от нивата преди пандемията през първото тримесечие на 2023 г., като се очаква силно лято в Северното полукълбо, според Световната организация по туризъм към ООН.

Това означава, че планирането на лятна ваканция тази година може да представлява предизвикателство, тъй като полетите до много дестинации се запълват бързо, а някои авиокомпании предлагат рекордно скъпи билети. Хотелите и имотите под наем на популярни места също са вече заети.

Така че, ако все още не сте планирали лятната си ваканция, действайте бързо и разгледайте следващите 12 дестинации, предложени от CNN Travel:

Мадрид, Испания

Pixabay

Мадрид е „най-подценената“ столица в Европа, казва Джак Езон, основател и управляващ партньор на консултантската компания за луксозни пътувания EMBARK Beyond.

Градът предлага оживена кулинарна сцена и невероятни възможности за пазаруване, „всичко това на малка част от цената на по-известните му съседи“.

Изкуството и културата му също са на световно ниво - музеите Prado и Reina Sofia са само две от многото културни предложения на града. Езон смята Мадрид за „перфектната база“, от която да се изследват други известни испански дестинации, като Толедо, Сеговия и Севиля.

Ню Йорк, САЩ

Pixabay

Може би най-доброто предложение на Голямата ябълка това лято е общоградското честване на 50-ата годишнина от раждането на хип-хопа на 11 август 1973 г.

Празникът включва множество изложби и концерти, както и Hush Tours  - тричасова обиколка на „родното място на хип-хопа“, по време на която се посещават Харлем и Бронкс.

Кейптаун, Южна Африка

Pixabay

Смятан от мнозина за най-красивия град в света – дом на планината Тейбъл и природния резерват Кейп Пойнт, сред много великолепни забележителности – Кейптаун предлага добра стойност, в сравнение с по-скъпите и претъпкани летни дестинации в Европа и Средиземноморието.

Освен това разполага със заведения за хранене от световна класа, обиколки на множество близки винарски ферми или имения и възможности за парапланеризъм, плуване с тюлени и каяк с пингвини.

Регион Пиемонт, Италия

Вместо към претъпканото италианско крайбрежие на Амалфи, тръгнете на северозапад към Пиемонт, съветва Ян Тенцер от EMBARK Beyond. Регионът „има всичко – луксозно настаняване, старинни замъци, ресторанти със звезди Мишлен и зашеметяващи гледки.“

Piazza Duomo, разположен в дворец в Алба, притежава три звезди Мишлен, както и зелена звезда за устойчивост. Можете да посетите лозя и дори да се присъедините към летен лов на трюфели.

Лос Анджелис, Калифорния

Градът отбелязва своя голям юбилей - стогодишнината от издигането на емблематичния холивудски знак през 1923 г. На цена от 21 000 долара, той е поръчан от издателя на Los Angeles Times Хауърд Чандлър като билборд за неговата агенция за недвижими имоти Hollywoodland.

За невероятни гледки към знака се разходете из Griffith Park, Runyon Canyon или Bronson Canyon, или спрете в Lake Hollywood Park за пикник и директен изглед.

Перу

Дженифър Томбо, президент на туроператора Tauck, препоръчва Перу, където политическите протести по-рано тази година утихнаха, а днес перуанците приветстват туристите с отворени обятия.

Най-добрите забележителности включват столицата Лима, Свещената долина на инките и Мачу Пикчу, който ЮНЕСКО нарича „вероятно най-удивителното градско творение на империята на инките в нейния разцвет ”

Санта Фе, САЩ

Санта Фе никога не е претъпкан, според Джанел Карнеро от EMBARK Beyond, който препоръчва посещение на най-старата щатска столица, основана през 1610 г.

Богатата история на града, съчетаваща латиноамериканска, индианска и английска култури, може да бъде видяно в изкуството, архитектурата, кухнята и традициите на населеното място.

Виена, Австрия

Unsplash

Виена е "една от водещите дестинации в Европа - мултикултурен град, популярен с неговата история, музика, изкуство и кулинарни сцени“, според глобалната мрежа от туристически агенции Virtuoso.

Тази година се навършват 150 години от Световното изложение във Виена през 1873 г., 200 години от основаването на световноизвестния виенски производител на стъкло Lobmeyr, както и 300 години от откриването на дворцовия музей Белведере.

Буенос Айрес, Аржентина

Този прекрасен, космополитен град е административна столица на Аржентина, културна столица на Латинска Америка и световна столица на тангото, да не говорим, че е родното място на папа Франциск.

Освен това има много страхотни хотели, включително Alvear Icon Hotel & Residences в Пуерто Мадеро - оживен квартал, някога бил пристанище. Градът предлага отлични оферти на туристите, отчасти защото през лятото в Северното полукълбо там е зимен/слаб сезон.

Малта

Pixabay

Тази островна държава край бреговете на Италия предлага уникална комбинация от средиземноморска и арабска култура. Тя е дом на три обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, а укрепената столица Валета е „един от най-концентрираните със забележителности исторически райони в света“.

Архипелагът предлага отлични възможности за хранене, плаване и нощен живот, както и множество религиозни обекти. Тук са заснети части от сагата „Игра на тронове“, като феновете могат да обиколят местата, използвани като декор.

Тайланд

Тайланд предлага страхотна почивка „от пренаселените туристически места в Европа“, казва Дебора Гелис от EMBARK Beyond. Акцентите тук включват морски курорти, като Ко Самуи и Пукет, оживената столица Банкок и северната провинция Чианг Рай, известна със своите будистки храмове.

Въпреки че лятото е дъждовен сезон, Гелис казва, че дъждовете обикновено са краткотрайни. Полетите до Тайланд са скъпи поради ограничения капацитет, но дестинация е евтина.

Албания

Албания е средиземноморско бижу, което вероятно ще бъде по-малко претъпкано това лято от Гърция и Хърватия, казва Жоао Донадел от EMBARK Beyond.

Има прекрасна брегова ивица с девствени плажове. Можете да посетите Бутринт, който някога е бил гръцка колония и римски град, по-късно изоставен през Средновековието, като имате предвид и другите възможности за туризъм, преходи и опознаване на природата.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати