Анализи

Илин Димитров: Летният сезон ще е рекорден

   
 Илин Димитров: Летният сезон ще е рекорден

Предстоящият летен туристически сезон у нас се очаква бъде рекордно силен и може би най-успешният откакто се води някаква статистика. Това заяви в интервю за Дарик Варна служебният министър на туризма Илин Димитров. 

По думите му се очаква около 4,9 милиона туристически регистрации. Това ще е между 5 и 7 % над лятото на 2019 г. 

Отминалият зимен сезон също беше рекорден. Според данни на Световната организация по туризъм, страната ни е на шесто място в света по възстановяване и на десето по ръст на приходите от туризъм, изтъкна Димитров.

Румънските туристи отново се очаква да са най-многобройни, каквато е тенденцията през последните 10 години.

Това лято се очакват няколкостотин хиляди украински туристи, било то за летни лагери или на почивка.  Ще има много гости от Чехия, Полша и Израел. Възстановява се английският пазар, като от догодина чартъри от Острова ще кацат и във Варна.

В съседните ни държави Гърция и Турция цените в туризма са вдигнати с между 30 и 50 на сто. У  нас цените са запазени на по-ниско ниво, като съотношението цена-качество е много добро и това, според министъра, помага да се продаваме добре.  

Между 20 и 30 хиляди работници няма да достигат в сектора това лято. Намалява броят на желаещите да работят в туризма ни украинци. Кадри тази година ще бъдат внесени от Средна Азия, от Турция има няколко хиляди души, сред които много добри готвачи.

Димитров изрази учудване колко много желаещи има да станат готвачи благодарение на риалити форматите. Тази професия, освен престижна, се оказва и добре платена. Служебният министър отбеляза още, че много малка част от завършилите туризъм заминават да работят в чужбина. Той бе категоричен, че без да имаме добро средно и висше образование, няма как да има качествен туризъм.

„Трябва да разберем и то да бъде кристално ясно на всички, че без кадри няма как да имаме качество. Проблемът е, че сезонът е сравнително кратък и в по-дългосрочен план хората се отказват”, коментира служебният министър на туризма.

Заплатите няма как да се вдигнат, докато продаваме евтино. Трябва да се намери баланса между предлагане и търсене, средствата да се реинвестират, но не само в сграден фонд, каза още той.

„Трябва да поработим и върху имиджа на туристическия сектор. Няма как да говорим лошо за сектора и да очакваме да има желаещи да работят”, обърна се Димитров към бранша.  

„За трети път си чистя бюрото”, заяви служебният министър на въпрос дали е готов да сдаде поста. Илин Димитров е на мнение, че е време вече да има редовен кабинет. Няма да остави на наследника си „бомби” и „подлости, които да го саботират”. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати