Новини Събития

Британска продукция може да направи документална поредица за България

  30.05.2023 16:44  
Британска продукция може да направи документална поредица за България

Възможността за популяризиране на България сред глобалната публика, в партньорство с изключително успешна британска продукция, беше обсъдена от министъра на туризма д-р Илин Димитров и проф. Бетани Хюз – историк и автор на документални поредици, които повдигат завесата към забележителни постижения на цивилизацията, като проследяват историята на човечеството. Нейната телевизионна компания Sandstone Global е носител на редица награди, като продуцира забележителни документални филми с историческа насоченост, които се излъчват по най-добрите международни и британски телевизии и платформи.

В разговора днес се включиха още министърът на културата Найден Тодоров, Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева и Петър Тодоров –изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Срещата е своеобразно продължение на разговорите, които министър Илин Димитров, проведе с Бетани Хюз по време на UNWTO FESTA Forum в Тирана, през април 2023 г. 

Обсъдени бяха възможностите да бъде създадена специална поредица, която да представи съкровищата на България. “Страната ни има изключително богата история, в която се преплитат тракийска, гръцка и римска история и уникалната културна идентичност на България. Убеден съм, че всичко това ще бъде изключително атрактивно за Вашите зрители”, подчерта министър Илин Димитров. 

„Съкровищата на света“ се излъчва в 120 страни по света и се радва на особен успех. В първите серии на документалната поредица бяха представени Гърция, Малта, Гибралтар, Йордания, Кипър, Средиземноморието, Турция на изток, Турция на запад, Истанбул, Албания и Азербайджан.

“За нас би било огромно удоволствие в следващата серия да можем да разкажем за България, да покажем вашата богата история и културни чудеса, с които с основание се гордеете”, отбеляза Бетани Хюз. 

Филмите на SandStone се излъчват в праймтайма на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix и се гледат от стотици милиони зрители по целия свят, като се радват и на голямо признание от критиката. Във всяко едно издание се включват и експертните позиции на местни учени, които представят историческите забележителности на страната, която представляват.Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати